4 lifehacks die het leven van elke zzp’er beter maken

Bespaar duizenden euro per jaar als zzp’er met deze lifehacks

Tijd is geld, dat weten we als zzp’ers maar al te goed. Maar hoe benut je je tijd nou het beste om het meeste uit je dag te halen? Met deze vier lifehacks voor zzp’ers kan je duizenden euro’s per jaar besparen. 

1. Bespaar tijd met factureren
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de zzp’ers handmatig factureert in Excel. Hierdoor kost het ze gemiddeld 11 minuten per factuur. Uit datzelfde onderzoek is het gebleken dat hier 50% bespaard kan worden, namelijk in vijf minuten, door je facturatieproces te automatiseren. 

Dat kan heel makkelijk met verschillende software oplossingen, zoals met een factuurprogramma. Deze kan je helemaal omzetten naar jouw eigen smaak en huisstijl. Zet al je klantgegevens erin, en je bent klaar. 

Bij veel programma’s kan je zelfs een iDEAL link op je factuur zetten. Uit onderzoek blijkt dat met een iDEAL link je factuur betaling 3x sneller wordt volbracht, en 40% van alle particuliere klanten die een factuur ontvangen met een iDEAL link, deze op dezelfde dag betaalt. Makkelijker kan je het jezelf niet maken. 

Geïnteresseerd in een factuurprogramma maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Wij kunnen deze software aanraden:

2. Btw-aangifte doe je in drie minuten
De meeste zzp’ers krijgen het benauwd als de blauwe envelop weer door de bus vliegt. De btw-aangifte, we hebben er allemaal weleens wakker van gelegen. De speurtocht naar al je bonnetjes, uitrekenen wat je hebt verdiend en het uitgegeven… 

Uit onderzoek is gebleken dat de btw-aangifte een vervelende klus is voor veel zzp’ers. Gelukkig kan het allemaal veel makkelijker door je boekhouding te automatiseren. Als je je boekhouding up-to-date houdt door bonnetjes constant te scannen en inkomsten en uitgaven meteen in te voeren, kun je je btw-aangifte binnen drie minuten doen, omdat je een kant-en-klaar btw-overzicht van de software krijgt. Zo bespaar je tijd. Het rekent zelfs uit wat voor bedrag je moet afdragen aan de Belastingdienst, of hoeveel je terugkrijgt. Ook kan je facturen met je boekhoudprogramma maken en versturen, dan worden deze ook meteen verwerkt. Klinkt goed, toch? Wij kunnen deze boekhoudpakketten aanraden:

3. Automatiseer al je betalingen 
Duurt het bij jou urenlang om je bankmutaties te verwerken? Raak je al uitgeput bij de gedachte dat je moet uitzoeken welke betalingen zijn binnengekomen, welke nog openstaan en welke klanten een betalingsherinnering moeten krijgen? Dan snak je vast naar het automatiseren van je geldstromen. 

Dat kan door je bank te koppelen aan je boekhoudpakket. Zo worden je dagelijkse banktransacties automatisch in je boekhoudpakket geladen en heb je direct inzicht in al je openstaande facturen en geboekte uitgaven. Het enige wat je nodig hebt is een boekhoudpakket (heb je al gekeken naar onze aanbevelingen?) en een zakelijke bankrekening.

4. Mis geen uren meer
Na een lange en drukke dag heb je soms de puf niet meer om al je uren te registeren, en raak je snel de tel van je uren kwijt. Dat is zonde, en je bent niet de enige. Ongeveer 60 procent van de zzp’ers in Nederland registreert zijn uren onvoldoende, wat er dan weer voor zorgt dat 15% van de uren wordt vergeten. Daar loop je veel geld door mis. Gelukkig is ook hier weer oplossing voor gevonden. 

Zo kun je je uren bijhouden met een urenregistratie app die je op je telefoon kan downloaden. Je drukt op de timer als je begint met een klus, en drukt op stop als je klaar bent. Zo kan je per klant heel goed je tijden bijhouden in een duidelijk overzicht. Wij raden de volgende apps aan:

Avatar foto
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als zzp’er de beste bedrijfssoftware vindt en vergelijkt. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

Bekijk alle artikelen van Arjan Nieuwbeerta →

Dit zijn de beste softwareprogramma’s van 2021 voor zzp'ers :e-Boekhouden.nl

Visma

Rompslomp.nl

DigiBTW

MoneyMonk

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →