Wanneer is de kleineondernemersregeling (KOR) interessant voor ondernemers? 4 tips!

denkende vrouw met laptop

De kleineondernemersregeling (KOR) stelt bepaalde zelfstandigen vrij van btw. ‘Kleine’ ondernemers hoeven namelijk in sommige gevallen geen omzetbelasting te betalen en dat scheelt een hoop administratie! Je hoeft dan ook geen btw-aangifte meer te doen.

Wanneer kom je in aanmerking voor de KOR?
Je kunt de KOR aanvragen als:

• je een btw-ondernemer bent;
• je omzet maximaal € 20.000 per kalenderjaar is;
• je onderneming is gevestigd in Nederland (of hier een vaste inrichting hebt).

Met de KOR kan je kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Dit betekent dat je geen btw in rekening brengt bij klanten en dus ook geen btw meer mag vermelden op je facturen. Bovendien hoef je ook geen btw-aangiften meer te doen en word je vrijgesteld van de bijbehorende administratieve verplichtingen. Hier staat wel tegenover dat je de btw die andere ondernemers bij jou in rekening brengen, niet kan aftrekken. Als ondernemer moet je voor een periode van minimaal drie jaar of langer meedoen aan de KOR, tenzij je omzet per kalenderjaar boven de € 20.000 uitkomt. Dan moet je direct stoppen.
Let op: de kleineondernemersregeling is dus niet een verplichte regeling, je kan zelf kiezen of je hier wel of niet aan meedoet!

Wat zijn de voor- en nadelen van de KOR?
Voordelen van de nieuwe KOR:
• Minder administratie: je hoeft niet meer ieder kwartaal btw-aangifte te doen;
• Een scherpere prijs voor je klanten: er komt geen btw meer op je tarief, waardoor je goedkoper bent voor particuliere klanten.
Nadelen van de nieuwe KOR:
• Geen btw terugvragen aan de Belastingdienst;
• Geen btw over investeringen en zakelijke kosten aftrekken.
De kleineondernemersregeling is dus niet altijd voordelig: bijvoorbeeld als je nu ieder jaar btw terugkrijgt van de Belastingdienst of wanneer je de komende 3 jaar een grote investering gaat doen voor je bedrijf, want dan kan je de btw over die investering niet aftrekken.

4 Tips: wel of niet meedoen aan de KOR
De Belastingdienst heeft een hulpmiddel gemaakt waarin je makkelijk checkt of je mee kan doen aan de nieuwe KOR. Met deze tool maak je ook makkelijk een schatting van je omzet. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op deze keuze.
Krijgt je als ondernemer bijvoorbeeld jaarlijks btw terug? Moet er de komende tijd veel worden geïnvesteerd? Heb je voornamelijk particuliere of zakelijke klanten? Al deze factoren kunnen ertoe leiden dat twee ondernemers met een vergelijkbare onderneming en omzet uiteindelijk tóch een andere keuze maken. Doorloop daarom deze 4 stappen om te checken of jij gebruik moet maken van de KOR.

1. Check of je gebruik kunt maken van de regeling
Met het hulpmiddel van de Belastingdienst ga je eenvoudig na of je in aanmerking komt voor de vernieuwde kleineondernemersregeling.
2. Zet alle financiële voor- en nadelen op een rij
Maak een inschatting of je de komende jaren btw moet betalen. Als je jaarlijks btw terugkrijgt, lijkt deelname aan de KOR in eerste instantie financieel nadelig. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met besparingen, zoals de tijd en/of kosten voor het doen van de btw-aangifte.
3. Welke invloed heeft deelname aan de KOR op jouw klanten?
Particuliere klanten kunnen vaak geen btw aftrekken. De berekende btw op een factuur verhoogt de prijs voor hen. Als je vooral particuliere klanten hebt, kan dat reden zijn om deel te nemen aan de KOR, omdat je dan geen btw in rekening hoeft te brengen.
4. Schat jouw financiële situatie over 3 jaar in
Als je kiest voor de KOR doe je mee voor een periode van minimaal 3 jaar. Dat betekent dat je 3 jaar geen btw meer in rekening brengt, maar ook geen btw mag aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. Als je van plan bent de komende tijd zakelijke investeringen te doen, kan dat reden zijn om vooralsnog niet deel te nemen aan de KOR.

Hoe kan jij je aanmelden voor de KOR?
Als je mee wilt doen met de KOR, dan moet je aanmelding uiterlijk 4 weken voor het einde van een kwartaal bij de Belastingdienst binnen zijn. Ondernemers die bijvoorbeeld per 1 januari gebruik willen maken van de KOR dienen zich dus eind november aangemeld te hebben bij de Belastingdienst. Je maakt dan vanaf het eerstvolgende btw-aangiftevak gebruik van de btw-vrijstelling. Aanmelden doe je via dit formulier van de Belastingdienst.

Ook met de KOR moet je jouw boekhouding goed bijhouden
Als je gebruik gaat maken van de KOR, dan hoef je weliswaar geen btw te berekenen en af te dragen, maar je boekhouding moet natuurlijk nog wel steeds kloppen. Je zult toch aan de belastingdienst duidelijk moeten maken wat je hebt verdiend, wat je hebt uitgegeven en wat je winst was. Want je moet wel gewoon inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betalen.

Daarom is het een goed idee om te investeren in een online boekhoudpakket. Hieronder hebben wij enkele pakketten geselecteerd die voldoen aan de eisen van de Belastingdienst.

Avatar foto
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als zzp’er de beste bedrijfssoftware vindt en vergelijkt. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

Bekijk alle artikelen van Arjan Nieuwbeerta →

Dit zijn de beste softwareprogramma’s van 2021 voor zzp'ers :e-Boekhouden.nl

Visma

Rompslomp.nl

DigiBTW

MoneyMonk

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →