Nederlanders laten € 163 miljoen liggen door onbekendheid met middelingsregeling

Avatar foto Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft nog nooit van de middelingsregeling gehoord. Met deze regeling kun je belastinggeld terugkrijgen als je inkomen in de afgelopen vijf jaar schommelde. Nederlanders laten hiermee opgeteld € 163 miljoen liggen bij de Belastingdienst. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.600 klanten gecombineerd met een analyse van openbare kamerstukken.

Bij een sterk wisselend inkomen kunnen Nederlanders hun inkomens van drie opeenvolgende jaren middelen. De te betalen belasting wordt dan opnieuw berekend op basis van het gemiddelde inkomen over die drie jaar. Het bedrag dat per middeling werd teruggestort lag in 2016 gemiddeld rond de € 1.600 en stijgt de laatste jaren flink. In 2020 was dit bedrag bijna verdubbeld tot € 3.100.

Helft kent regeling niet
Middeling gaat niet automatisch, rechthebbenden moeten deze regeling zelf aanvragen. Uit onderzoek onder Knab-klanten blijkt dat 49% de middelingsregeling niet kent. Nog eens 20% heeft er weleens van gehoord, maar weet wat je moet doen om het geld terug te vragen. Het Ministerie van Financiën verwacht over 2021 in totaal € 185 miljoen kwijt te zijn aan middelingsuitkeringen. Oskar Barendse, financieel expert bij Knab: “We hebben het nagevraagd bij het ministerie, volgens hen zou de Belastingdienst dit jaar minimaal € 348 miljoen moeten uitkeren als iedereen die er recht op heeft zou middelen. Dat betekent dat we met z’n allen zo’n € 163 miljoen laten liggen.”

Doelgroep voor middelingsregeling door corona nog groter
Volgens cijfers van het Ministerie van Financiën kunnen op dit moment tussen de 153.000 en 350.000 Nederlanders middelen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat veel meer mensen door corona te maken kregen met wisselende inkomsten. De genoemde aantallen werden door het ministerie namelijk al in 2018 – dus voor de pandemie – begroot.

De ondervraging van Knab bevestigt dit mogelijke corona-effect. Van de ondervraagden die – naar eigen zeggen – in aanmerking komen voor middeling, geeft 30% aan dat ze uitsluitend door corona wisselende inkomsten hadden. Op basis van deze cijfers zou de groep die recht heeft op belastingteruggave dus nog sterk toenemen.

Meer informatie over het onderzoek is hier te lezen.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

Knab Bank - René Frijters - ZZP Barometer
“Inzicht in jouw financiën als zzp’er"
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →