‘Nieuw kabinet doof voor roep om verplichte AOV voor álle werkenden’

Avatar foto Opinie
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Het nieuw te vormen kabinet lijkt doof voor de roep van zelfstandig ondernemers om een AOV te verplichten voor álle werkenden. Tijdens de historisch lange formatie stopte de onderhandelaars voor zzp’ers oude wijn in nieuwe zakken. Slechte wijn, helaas.

Verplicht zzp’er niet apart, maar alle werkenden

Rutte IV zegt in de komende kabinetsperiode met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering te komen ‘voor alle zelfstandigen’. Maar juist zo’n aparte verplichting voor zelfstandigen is in de afgelopen jaren onhaalbaar gebleken. Het zou het kabinet sieren als ze eindelijk luisteren naar de wens die – onder andere door zelfstandigenorganisaties – wél breed wordt gesteund: kom met een basisverplichting voor álle werkenden. Hiermee houd je de premie betaalbaar, zonder onderscheid te maken op basis van inkomen en arbeidsvorm.

Steeds meer steun voor verplichte AOV

Bijna iedereen erkent het probleem dat zo’n 850.000 zzp’ers op dit moment niet verzekerd zijn tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Een aantal dat met het verstrijken van de tijd alleen maar groeit. Zelfs onder de zzp’ers zelf groeit de roep om een verplichting vanuit de overheid. Terwijl ondernemers meestal niet happig zijn op extra regelgeving, steunt nu 41% van de zzp’ers een vorm van verplichte AOV tegenover 25% in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 zzp’ers.

De nieuwe coalitie zegt in het akkoord ondernemerschap te stimuleren en ‘echte zelfstandigen’ te ondersteunen. Ze maken dat in het document helaas nergens concreet. Ondernemers voelen zich in ieder geval niet gesteund door een AOV-verplichting uitsluitend voor zelfstandigen.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

AOV voor zzp’er moet toegankelijker!
AOV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →