10 Financiële tips voor gastouders

Avatar foto Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Als zelfstandig gastouder of nanny regel je veel zaken zelf. Je bepaalt waar je opvang biedt, tegen welk uurtarief, het aantal kinderen dat je opvangt en heel belangrijk: je doet jouw werk op jouw manier, met eigen huisregels en een persoonlijke aanpak.

Zo maak je ook jouw eigen keuzes als het gaat om de financiële kant van je opvang. Maar hoe weet je nou of je de belangrijkste zaken goed geregeld hebt? Deze tien tips helpen je bij het leggen van een stevige financiële basis voor jouw dienstverlening.  

Tip 1: De basis: een goed uurtarief
Als gastouder bepaal je zelf je uurtarief. Houd hierbij rekening met zaken die je als zelfstandig opvangprofessional zelf regelt zoals je pensioen, verzekeringen en een reservepotje.

Tip 2: Stel betalingsvoorwaarden op
Opvang bieden is het leukste wat er is, om dit zo zorgeloos mogelijk te kunnen doen, zijn goede afspraken met ouders over de te betalen vergoeding belangrijk.

Tip 3: Slim aangifte doen
Ben jij een freelancer of een zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst? Check via de OndernemersCheck of jij een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en houd meer over van je inkomsten.

Tip 4: Weet welke onkosten je op mag voeren
Speelgoed, knutselspullen, traphekjes, kinderwagen, rookmelders, luiers enz. Deze spullen en nog meer mag je als kosten opvoeren in je aangifte inkomstenbelasting. Bewaar wel de bonnetjes!

Tip 5: Weet wat je rechten en plichten zijn
Werk je volgens een Overeenkomst van opdracht of volgens de Regeling dienstverlening aan huis? Heb je recht op vakantiegeld, loondoorbetaling bij ziekte, pensioen, ben je verzekerd bij schade of letsel tijdens je werk? Weet waar je wel of niet op mag rekenen als gastouder, zo kun jij jouw eigen plan trekken.

Tip 6: Bouw een reserve op
Zet iedere maand zo’n vijfentwintig procent van je gastoudervergoeding apart. Betaal hiervan je inkomstenbelasting en je premie Zorgverzekeringswet. Gebruik de rest om een buffer op te bouwen. Dat is handig wanneer je te maken krijgt met een onverwachte financiële tegenvaller!

Tip 7: Werk met een jaarbegroting
Zo weet je precies hoeveel kinderen, tegen welk uurtarief, gedurende hoeveel weken per jaar je  als gastouder moet opvangen, om je gewenste jaarinkomen te behalen.

Tip 8 : Dek risico’s af
Wil je stress bij inkomstenverlies door ziekte of arbeidsongeschiktheid voorkomen? Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf hiertegen te verzekeren, via het UWV, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een broodfonds bijvoorbeeld.

Tip 9: Denk na over je pensioen
Pensioen opbouwen, daar sta je wanneer je opstart misschien niet direct bij stil. Toch is het slim om te weten hoe jouw financiële plaatje eruitziet wanneer je met pensioen gaat. Op die manier kun je bewust wel of (nog) niet kiezen voor een pensioenvoorziening.

 Tip 10: De Gastoudergids 2022
Wil je nog veel meer weten over deze tips? Open dan de Gastoudergids 2022, krijg antwoord op jouw vragen en ontdek slimme financiële weetjes!

 

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →