Letselschade na een verkeersongeluk als zzp’er

Jaarlijks raken meer dan 430.000 personen betrokken bij een verkeersongeluk. Zeker als je als zzp’er bij een ongeluk betrokken raakt, kunnen we begrijpen dat je met veel vragen zit en dat je leven even op z’n kop staat. Je kunt pijn ervaren en onzeker zijn over de toekomst. Misschien raak je wel gedeeltelijk of zelfs geheel arbeidsongeschikt. In veel gevallen heb je als zzp’er recht op een vergoeding van gemiste inkomsten en nog te missen inkomen. Zonder personeel is het namelijk erg moeilijk om je bedrijf voort te zetten.

In dit artikel lees je meer over de regels bij verschillende soorten verkeersongelukken en wat je kan doen na een verkeersongeluk.

Soorten verkeersongelukken

Auto-ongeluk tussen twee auto’s
De aansprakelijkheid bij een auto-ongeluk wordt bepaald door de geldende verkeersregels. Reed een van de auto’s bijvoorbeeld door rood, dan is de automobilist van deze auto aansprakelijk voor alle letselschade.

Scooter ongeluk
Ongelukken tussen scooters of brommers onderling worden afgehandeld door te kijken naar wie het verkeersongeluk veroorzaakt heeft. De tegenpartij die het verkeersongeluk veroorzaakt heeft, wordt dus aansprakelijk gesteld. Bij een verkeersongeluk dat heeft plaatsgevonden tussen scooter en fietser gelden andere regels. In dit geval is de fietser de zwakke verkeersdeelnemer en wordt meer beschermd vanuit de wet. Heb jij als fietser geen verkeersfout gemaakt? Dan wordt jouw schade voor 100% vergoed. Ook als jij zelf (deels) schuld had aan het ongeluk krijg jij altijd minimaal 50% van jouw schade vergoed.

Ongeluk met een fietser of voetganger
Ben jij aangereden als fietser of voetganger? Dan heb je meer bescherming vanuit de wet dan bijvoorbeeld een automobilist. Je wordt namelijk gezien als kwetsbaar verkeersdeelnemer. Wanneer je in deze hoedanigheid aangereden wordt door een auto of motor, dan is de andere partij vrijwel altijd aansprakelijk. Je hebt dus extra rechtsbescherming. Je moet de tegenpartij nog wel officieel aansprakelijk stellen.

Wat kun je zelf doen na een verkeersongeluk?
Na een verkeersongeluk is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verzamelen en bewaren. Dit heeft te maken met de schadeclaim die je kunt indienen bij de tegenpartij. Soms kun je maanden later belangrijke informatie nodig hebben en dan kan Flyct je beter helpen bij de schadeclaim. Wacht ook niet te lang met het aansprakelijk stellen; een letselschadezaak kan namelijk verjaren.

Daarnaast is het verstandig een schadeformulier in te vullen, direct na het ongeluk. In het schadeformulier geef je samen met de andere partij aan wat er precies is gebeurd. Dit formulier wordt gebruikt om de aansprakelijkheid te beoordelen en is daarom erg belangrijk. Vul het schadeformulier volledig in, zorg voor de handtekeningen en houdt zelf een kopie.

Na het invullen van het schadeformulier is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de huisarts te gaan. De huisarts legt het letsel vast en verwijst je door naar de juiste medische specialist. Het opbouwen van een medisch dossier is belangrijk voor het verhalen van de letselschade.

Daarnaast is het verstandig om na het ongeluk contactgegevens van bijvoorbeeld getuigen op te schrijven of foto’s te maken van het ongeluk en jouw letsel. De foto’s zijn jouw bewijs.

Ook na het ongeluk is het belangrijk om informatie te verzamelen. Dit zijn bijvoorbeeld kosten die je voor jouw ongeluk niet had gemaakt. Denk aan reiskosten, medische kosten of bijvoorbeeld hulp in het huishouden. Naast de kosten die je nu moet maken mis je waarschijnlijk ook (een deel van) jouw inkomen. De verzekeraar van de veroorzaker is hiervoor verantwoordelijk. Houd dus ook goed deze gemiste inkomsten bij.

Contact
Wil jij jouw letselschade verhalen? Of heb je vragen hierover? Neem contact met ons op via: nieuweschade@flyct.nl of bel naar 0881004300. Je kunt ook jouw dossier aanmelden via het formulier op onze website.

Flyct
Partner van ZZP Barometer

Wanneer je slachtoffer bent van een ongeval en hierdoor schade oploopt, dan heb je recht op een schadevergoeding. Flyct zorgt ervoor dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Onze dienstverlening kost je niets, alle kosten worden namelijk verhaald op de verantwoordelijke partij als deel van de letselschadeclaim.

Bekijk alle artikelen van Flyct →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →