KHN roept kabinet op: verhoog de lasten voor ondernemers niet

Avatar foto Belastingen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
lasten berekenen met cijfers

Horecaondernemers moeten geholpen worden met schuldenproblematiek, zwaarder belasten, bijvoorbeeld middels de VPB, werkt averechts

Het nieuwe kabinet heeft een groot gat te dichten in de voorjaarsnota en kijkt hierbij onder andere nadrukkelijk naar het extra belasten van ondernemers. Een voor de horeca heel slecht plan, aangezien ondernemers nog volop aan het herstellen zijn van de schade ten gevolge van de coronacrisis. Dit betekent dat horecaondernemers iedere cent aan omzet die ze in 2022 maken, keihard nodig hebben om de belastingschuld en andere schulden af te lossen en om weer vet op de botten te krijgen om te investeren. Lasten verzwaring werkt averechts; er moeten juist oplossingen komen voor de enorme schuldenberg. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept het kabinet daarom op om de lasten voor ondernemers niet te verhogen en in ieder geval de door corona getroffen sectoren zoals de horeca te ontzien.

Financiële uitdagingen
Het kabinet heeft grote financiële uitdagingen en wil hierbij de gewone burger zoveel mogelijk ontzien vanwege de hoge inflatie. Daarom wordt er nadrukkelijk gekeken naar het extra belasten van ondernemers. Bijvoorbeeld via de winstbelasting voor met name mkb-ondernemers of via box 2, waar ondernemers met een bv belasting betalen over hun aanmerkelijk belang. Ondanks dat gasten na corona weer terugkeren naar de horeca, hinderen de forse coronaschulden, ingrijpende gevolgen van de oorlog in Oekraïne, het personeelsgebrek en de fors stijgende inkoopprijzen het herstel. De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflow problemen en vechten voor hun voortbestaan; er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. De hoge inflatie, personeelstekorten en de stijgende energieprijzen, dwingen ondernemers juist tot innovatie en reorganisatie en daarvoor geldt dat ze moeten kunnen investeren; iets wat door eventuele lastenverzwaringen onmogelijk wordt gemaakt.

Ontzie door corona getroffen sectoren
KHN vroeg al meerdere malen aandacht voor de financiële positie van horecaondernemers en wat er nodig is voor duurzaam herstel. Denk hierbij aan o.a. schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen. De door corona zwaar getroffen sectoren zoals de horeca moeten juist financieel gestut worden in plaats van zwaarder belast. Er staan de komende maanden meerdere corona(steun)debatten op de agenda van de Tweede Kamer, waarbij KHN hiervoor aandacht zal vragen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het kan niet zo zijn dat het begrotingsprobleem van het kabinet opnieuw bij ondernemers wordt neergelegd die nog volop moeten herstellen van de gevolgen van de coronacrisis. KHN roept het kabinet daarom op om de lasten voor ondernemers niet te verhogen en in ieder geval de door corona zwaar getroffen sectoren zoals de horeca te ontzien. Er moet juist ruimte komen voor duurzaam economisch herstel middels maatwerk en hierover gaan we graag met de betrokken bewindspersonen in gesprek.” 

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →