Verkorten betaaltermijn aan zzp en MKB gaat per 1 juli 2022 in

Avatar foto Administratie & Boekhouden
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Zzp'ers beleggen steeds vaker

Het wetsvoorstel om de maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het midden- en klein bedrijf (MKB) te verkorten van 60 naar 30 dagen is al per maart 2021 goedgekeurd en zal per 1 juli 2022 ingaan. Hiermee wordt de huidige toegestane betaaltermijn gehalveerd en gelijkgesteld aan die van de overheid.

Zzp’er en MKB’er beter beschermd
Kleine en middelgrote ondernemers die aan het grootbedrijf leveren, gaven in onderzoeken aan dat er steeds later wordt betaald in plaats van eerder. Ook bleek dat de betaaltermijn regelmatig door het grootbedrijf wordt bepaald en in sommige gevallen zelfs eenzijdig wordt verlengd. Dit laatste is sinds de coronacrisis steeds vaker het geval waardoor kleinere ondernemers extra in de problemen kunnen komen. 

Zzp’ers en MKB’ers beschikken over het algemeen over kleinere reserves, late betalingen hebben een negatieve invloed op de kaspositie en daarmee op de levensvatbaarheid van MKB-ondernemingen. Het verkorten van de betaaltermijn kan hierbij het verschil maken. Met dit aangenomen wetsvoorstel worden MKB’ers beter beschermd. 

Wat is het grootbedrijf?
Volgens het CBS is van een grootbedrijf sprake als er meer dan 100 medewerkers in dienst zijn.

Voor wie geldt de verkorte betaaltermijn?

  • Zzp’ers die ingehuurd worden door grote bedrijven
  • MKB-ondernemers die producten of diensten leveren aan grote bedrijven
  • Grote bedrijven die zakendoen met MKB-ondernemers

Melding maken van te late betalingen
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) kunnen melding maken van te late betalingen. Dit kan volledig anoniem bij het tijdelijke Meldpunt Achterstallige Betalingen, dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in januari 2021 heeft opgezet. Dit meldpunt blijft langer geopend, ondernemers kunnen tot 26 januari 2023 hun melding doen.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →