Zzp’er vreest onterecht dat ze opdrachtgevers kwijtraakt door moederschap

Avatar foto Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Zwangere zzp'er werkt langer door

Zeven op de tien vrouwelijke zzp’ers met een kinderwens vrezen opdrachtgevers kwijt te raken als ze rondom de geboorte niet werken. Gelukkig is die vrees grotendeels onterecht; slechts 9% van de zzp’ers die tijdens het ondernemerschap moeder werd, geeft aan dat dit daadwerkelijk is gebeurd.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 zzp’ers met kinderen of een kinderwens.

Veel jonge ondernemende moeders en vaders herkennen de angst om opdrachtgevers kwijt te raken, maar ontkrachten die ook meteen. Als je een netwerk hebt, goed bent in je vak en duidelijke afspraken maakt, komen opdrachtgevers graag weer bij je terug, zo is hun ervaring. De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt werkt volgens hen ook mee.

Ondernemende vaders maken vaker tijd vrij rondom geboorte
Het zelfstandig ondernemerschap biedt jonge ouders ook zeker voordelen. 42% van de mannen die tijdens het ondernemerschap een kind kreeg, ging rondom de geboorte minder werken. Bij de vaders die vóór het ondernemerschap een kind kregen, gaat dat om 29%. Dat laatste percentage zal de komende jaren wel stijgen, aangezien vaders in loondienst sinds kort vijf weken geboorteverlof kunnen opnemen, in plaats van vijf dagen.

Helft toekomstige moeders kent uitkering voor zwangere zelfstandigen (ZEZ) niet
Sinds 2008 kunnen zelfstandig ondernemers die zwanger zijn een uitkering aanvragen. Zij krijgen via de ZEZ-uitkering in de vier maanden rondom de geboorte maximaal 100% van het minimumloon uitgekeerd. Voor veel zzp’ers is dit veel minder dan ze doorgaans verdienen, maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen. 54% van de ondervraagde vrouwen met een kinderwens weet niet dat deze regeling bestaat.

Ouderwetse rolverdeling tussen vader en moeder verandert
Het is goed om te zien dat verreweg de meeste jonge moeders hun netwerk van opdrachtgevers en klanten rondom de zwangerschap behouden. Al is natuurlijk elke situatie waarbij dit niet het geval is er eentje te veel. Het baart me wél zorgen dat zoveel vrouwen met een kinderwens de angst om opdrachtgevers kwijt te raken toch voelen. Ik hoop dat dit soort onderzoeken helpen om die vrees weg te nemen.

Gelukkig zien we dat – zowel in de regelgeving als in de beleving van vaders en moeders – de rolverdeling tussen vader en moeder steeds gelijkwaardiger wordt. Dat (aanstaande) vaders in loondienst binnenkort vijftien weken betaald verlof kunnen opnemen, is wat mij betreft een hele goede ontwikkeling.

Regelgeving voor ondernemende ouders kan beter
Zeker voor ondernemers kan de regelgeving voor jonge ouders nog veel beter. Ik zie niet in waarom mannelijke ondernemers geen recht hebben op een uitkering na de geboorte en vrouwen wel. Daar moet ik bij zeggen dat het ook in het hoofd van de ondernemers zelf nog wel wat moderner kan. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat 71% van de mannen vindt dat de zorg voor kinderen idealiter gelijk verdeeld zou moeten zijn tussen man en vrouw. Dat betekent dat bijna één op de drie mannen dat niet vindt.

Auteur: Nadine Klokke is CEO van Knab en zelf moeder van vier kinderen.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

Tip voor zwangere zzp’ers
Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →