Een gratis zakelijke rekening openen: wél of niet doen?

bank-17816_1280

Wat enkele decennia geleden nog ondenkbaar was, is inmiddels de realiteit: zakelijke rekeningen die de gebruiker niets kosten. Vraag blijft – is het als zzp’er ook handig om zo’n rekening af te nemen? We duiken er hieronder verder op in.

bunq. N26. Revolut. Wise. Zomaar wat namen van moderne online banken die (zakelijke) consumenten iets bieden wat eigenlijk te mooi klinkt om waar te zijn: een gratis bankrekening. Neem nu N26. De kosten voor één jaar gebruik van de rekening N26 Business kost de klant welgeteld nul euro. Je krijgt zelfs 0,1% cashback op je betalingen. Oh – én een gratis Maestro-betaalkaart. 

Of neem Wise Business. €0 per jaar – met een lage en transparante wisselkoers. Betalen kan bovendien in ruim vijftig verschillende valuta. En het zijn niet alleen de online banken die zoiets aanbieden. Ook een traditionele grootbank als de Rabobank gaat er via de Rabo ZZP Rekening in mee. De vaste kosten zijn ook hier weggewuifd, terwijl je wél gebruikmaakt van alle diensten van een nochtans betrouwbare instantie.

Zijn dit soort rekeningen écht gratis?
Het loont altijd om, mocht je zo’n gratis rekening overwegen, dieper in de situatie te duiken. Banken moeten tenslotte wel gewoon aan je kunnen verdienen. En dan blijkt meestal dat gratis toch niet helemaal gratis is… Om even bij het voorbeeld van de Rabo ZZP Rekening te blijven. Deze bankrekening heeft géén vaste kosten, maar je betaalt wél €0,39 per transactie. Vroeg of laat ga je dus evengoed kosten maken. Tenzij je jouw rekening graag onberoerd laat, natuurlijk.

Zakelijke bankrekeningen als N26 Business en Wise Business zijn dan weer wel helemaal kosteloos, maar klanten worden hier doorlopend gepusht om een betaalde variant af te sluiten. Afhankelijk van de bank in kwestie – en of je hier op ingaat, natuurlijk – kost het je dan alsnog respectievelijk €16,90 of €25,00 per maand.

Wat krijg ik bij een gratis rekening?
De verborgen kosten even daargelaten: een gratis rekening laat je natuurlijk niet het achterste van z’n tong zien. Wat we daarmee willen zeggen, is dat het aanbod faciliteiten doorgaans wat summier is. Het beperkt zich meestal tot het uitvoeren van transacties. Houd er dan ook rekening mee dat je met een gratis rekening niet altijd kunt betalen met iDEAL. Het is vaak ook niet mogelijk om verschillende betaalpotjes te maken. 

Daar komt nog eens bij kijken dat je geld niet altijd even veilig is. Niet alle banken zijn namelijk daadwerkelijk banken: sommigen hebben geen officiële bankvergunning. Check dit vóór je een rekening afsluit altijd goed. 

Dus – is een gratis rekening iets voor mij?
Concluderend zijn er best een aantal gratis rekeningen die voor ondernemers interessant kunnen zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je niet zoveel transacties verwerkt. We moeten daarbij wél opmerken dat geld niet alles is. Kijk iets verder dan dit soort gratis rekeningen en je ontdekt vanzelf alternatieven die voor slechts een aantal euro’s per maand wél volledige pakketten aanbieden.

Wil je de verschillende (gratis) banken tegenover elkaar zetten? Check dan bijvoorbeeld BankingReview.nl om gratis rekeningen, maar ook studenten- en kinderrekeningen tegen het licht te houden.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →