4 belangrijke keuzes tijdens het openen van een zakelijke betaalrekening

piggy-bank-621068_1280

Wil je als zzp’er een zakelijke betaalrekening openen? Bereid je met dit artikel voor op de belangrijkste overwegingen en voorkom keuzestress.

 1. Privé versus zakelijk
Nee – het is bij wet niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Het is dé reden waarom sommige zzp’ers beroepsmatige bankzaken gewóón via hun persoonlijke rekening regelen. Scheelt tijd – en dus geld. Of het ook handig is? Dat valt te betwisten.

Het klopt weliswaar dat je voor de meeste zakelijke rekeningen een x-bedrag per maand moet neerleggen. Daar krijg je echter ook wel wat voor terug. Een professionele en meer betrouwbare uitstraling, bijvoorbeeld. Of de optie om werk en privé vanuit financieel oogpunt gescheiden te houden. Geloof ons: dat is ook voor je boekhouder fijn.

2. Gratis versus betaald
We stelden hierboven bewust dat de meeste zakelijke rekeningen een x-bedrag per maand in rekening brengen. Dat doen ze namelijk niet allemaal. N26, Revolut en Wise zijn allen voorbeelden van banken die gratis rekeningen voor zzp’ers aanbieden. Let wel: dit zijn uitgeklede rekeningen. Het gebruik ervan mag dan gratis zijn, maar in veel gevallen gaat de teller lopen wanneer je bijvoorbeeld boven een bepaald aantal transacties per maand komt.

Het is verstandig om vooral goed na te gaan wat je met je zakelijke rekening van plan bent. Gebruik je deze alleen voor het versturen en ontvangen van een beperkt aantal transacties? Kijk dan welke gratis variant het beste aansluit bij jouw voorkeuren. Hier kan je bijvoorbeeld de verschillende vergelijkingstools van ZZP Daily voor gebruiken. Wil je méér halen uit je zakelijke rekening – een creditcard of lening, bijvoorbeeld? Dan ben je per definitie beter af bij een betaalde bankaccount.

3. Traditioneel versus modern
Traditionele banken zijn grootbanken die niet zijn weg te denken uit het Hollandse straatbeeld. Denk bijvoorbeeld aan de ABN AMRO, de ING Bank of de Rabobank. Ze zijn vertrouwd, hebben fysieke filialen en bieden uiteenlopende vormen van services – van hypotheken tot zakelijke kredieten.

Moderne banken zijn online banken. Ze hebben meestal geen daadwerkelijke vestigingen, maar staan daarentegen wél bekend om hun technische snufjes. Zo’n bank richt zich bijvoorbeeld, meer dan een grootbank, op smartphone-gebruik en produceren doorgaans de slimste apps. Een zakelijke rekening bij een online bank is bovendien snel aangevraagd.

Eén woord is belangrijk tijdens het maken van een keuze tussen een traditionele en een online bank: vertrouwen. Hecht je als ondernemer véél waarde aan een bekende naam? Kies dan voor een traditionele grootbank. Ga je liever met de tijd mee en houd je van bankieren op een moderne manier? Check dan eens de mogelijkheden van een online bank als Knab of bunq.

4. Duurzaam versus regulier
Sommige banken hechten meer belang aan duurzaamheid dan anderen. De Triodos Bank is daar een goed voorbeeld van. Ze streven onder meer naar gelijke rechten, transparantie en vrijheid in het nastreven van economische belangen. En dat is natuurlijk niet onbelangrijk. Vind jij zelf dit soort zaken ook belangrijk? Dan kan de Triodos Bank een goede match zijn. Let wel: daar staat een prijs tegenover. Letterlijk, want Triodos is relatief duurder dan andere banken. Bovendien duurt het aanvraagproces met drie maanden wel erg lang. Een rekening bij de Triodos Bank is derhalve alléén voor jou weggelegd als je dat er voor over hebt.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →