Het kan zijn dat je als zzp’er zomaar uit je voegen groeit en een nieuw bedrijfspand nodig hebt. Een kantoorpand kopen is dan een slimme keuze. Dat gaat waarschijnlijk niet zonder een zakelijke hypotheek.
Een kantoorpand kopen of een showroom verbouwen. Een magazijn overnemen of een loods vanaf de grond opbouwen. Zomaar wat voorbeelden van situaties waarbij een hypotheek voor ondernemers je zéker kan helpen. Een product dat je eventueel aanvraagt bij tientallen verstrekkers, maar ook iets dat qua vorm nogal complex en helemaal afhankelijk van je bedrijf is. We vertellen je er daarom hieronder nét iets meer over.
Allereerst – wat zijn de voordelen van een zakelijke hypotheek?
Het grootste en bekendste voordeel is uiteraard het feit dat zo’n hypotheek je in staat stelt een bedrijfspand te kopen. Maar er is meer:
- Je mag de rentekosten opgeven;
- Je profiteert van eventuele waardestijgingen;
- Je leent flexibeler dan particulieren dankzij de opkomst van alternatieve financiers;
- Je doet een veilige en rendabele investering.
Hoeveel geld kan ik hiervoor lenen?
Zoals gezegd is dit afhankelijk van je bedrijf – of eigenlijk van de financiële gezondheid van je bedrijf. Gemiddeld genomen durven we echter te stellen dat je zo’n 70 tot 80 procent van de waarde van een bedrijfspand met een zakelijke hypotheek kunt financieren. Inderdaad – géén 100 procent. Dat is doorgaans dan weer een voordeeltje voor particulieren.
Wat kost een zakelijke hypotheek?
Geld lenen voor de financiering van een bedrijfspand is al mogelijk vanaf 2,7 procent rente. Dat maakt het erg efficiënt, want deze rentekosten zijn – zoals gezegd – óók nog eens aftrekbaar. Dit zijn natuurlijk niet de enige kosten die komen kijken bij het kopen van een bedrijfspand. Hou bijvoorbeeld ook rekening mee met de overdrachtsbelasting én de kosten van een notaris. Het bezitten van zo’n pand gaat eveneens gepaard met de nodige kosten. Voorbeelden hiervan zijn de onroerende zaakbelasting, opstalverzekeringen en het onderhoud. Oh – en houd er natuurlijk rekening mee dat het beoogde pand niet volledig gefinancierd kan worden. De overige kosten moet je zelf zien op te brengen.
Wat is de looptijd van een zakelijke hypotheek?
De looptijd van een zakelijke hypotheek kun je min of meer zelf bepalen, net als bij een koophuis. Deze bedraagt minstens vijf jaar en maximaal twintig jaar. Het is momenteel aan te raden om voor een maximale duur te gaan, omdat de rente nu erg aantrekkelijk is. Wil je alleen een verbouwing financieren? Hou dan rekening met een verkorte maximale looptijd van tien jaar.
Waar kan ik een zakelijke hypotheek afsluiten?
Zakelijke hypotheken afsluiten kan bij tientallen verstrekkers. Voorbeelden zijn traditionele grootbanken als de ING Bank, maar tegenwoordig zijn er ook veel alternatieve partijen in de markt. Een aanvraag verloopt bij hen soms makkelijker, omdat ze minder eisen stellen aan de ondernemer in kwestie.
Wil je een goed beeld hebben van welke zakelijke hypotheek voor jou interessant is? Vergelijk dan verschillende aanbieders met elkaar, bijvoorbeeld op ZakelijkBankieren.nl.