De grootste voor- en nadelen van het thuiswerken

Avatar foto Het Nieuwe Werken
Page 1 Created with Sketch.
6 Shares

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen vanuit huis gaan werken. Mede door de coronacrisis. Ook zijn er nóg meer zelfstandige ondernemers opgestaan. Ook zij werken veelal vanuit huis. Thuiswerken lijkt de toekomst te zijn. Maar wat betekent dit voor de ondernemer of de ‘gewone’ medewerker? Is thuiswerken echt zo fijn als het klinkt? Welke voor- en nadelen heeft het precies? Voor dit artikel zijn we dieper in de gevolgen van het thuiswerken gedoken en presenteren we nu de grootste voor- en nadelen.

De drie belangrijkste voordelen

  1. Meer flexibiliteit door eigen werkplek thuis

Elke dag naar kantoor reizen neemt veel tijd in beslag. Het kost even tijd om een ergonomische werkplek in te richten. Zodra echter alle meubels op hun plek staan, er gedacht is aan verlichting met een mooie LED opbouwspot en het éindelijk mogelijk is om productief te werken, zal je hier ook heel veel profijt van hebben. Je hoeft immers niet meer uren onderweg te zijn om op de plaats van bestemming aan te komen. Nu rol je in de ochtend simpelweg vanaf je bed naar de badkamer, nuttig je snel een ontbijtje en neem je vervolgens plaats op je bureaustoel. Makkelijker kan bijna niet.

  1. Minder snel ziek

Nog een groot voordeel van het thuiswerken is dat er veel minder sprake is van ziekte. Allereerst doordat je minder met grote groepen mensen in aanraking komt, maar ook omdat je flexibeler bent in waar je moet werken. Als voorbeeld: je bent flink verkouden en voelt je helemaal niet prettig om naar kantoor af te reizen. Echter, even op je eigen bureaustoel duiken in een loungepak lukt je wel. Dit betekent dat je dus meer door kunt werken. Ook bij gezondheidsklachten.

  1. Kiezen wanneer je werkt

Dit is misschien wel het allergrootste voordeel van thuiswerken. Je kan voortaan gewoon kiezen wanneer je werkt. Zeker als eigen ondernemer. In dat geval deel je zelf je uren in. Of je nu heel vroeg in de ochtend begint of juist tot de late uurtjes doorwerkt. Als het werk maar afkomt. Dat zorgt voor veel meer flexibiliteit. Bijvoorbeeld om tussendoor een gezin te runnen, het huishouden te doen of je met andere dagelijkse activiteiten bezig te houden. Je creëert dus gemakkelijker de juiste balans tussen werk en privé.

De drie grootste nadelen

  1. Eenzaam

Het ligt natuurlijk heel erg aan het werk dat je doet, maar veel zzp’ers en medewerkers die vanuit huis werken geven aan dat dit soms best eenzaam kan zijn. Je mist het gewone sociale contact met andere mensen. Dit kan er soms ook toe leiden dat je in een sleur terecht komt. Je haalt minder energie uit je omgeving. Hoe praktisch je eigen werkplek ook moge zijn, je mist het sociale aspect. Dit geldt echter zeker niet voor iedereen en is geheel afhankelijk van het soort beroep dat je thuis uitoefent.

  1. Focussen op het werk kan lastig zijn

In de meest ideale situatie beschik je over een fijn thuiskantoor en kan je je hier de hele dag in terugtrekken. Dit is echter zeker niet altijd het geval. Misschien zijn er thuis nog wel jonge kinderen die niet begrijpen waarom papa of mama de hele dag achter een computer zit of is het simpelweg niet mogelijk om een goede werkruimte te realiseren. In dat geval kan het best wel behelpen zijn om vanuit huis te werken.

  1. Te weinig betaald

Wist je dat veel zzp’ers het gevoel hebben dat ze te weinig betaald krijgen voor de werkzaamheden die ze verrichten? Mogelijk ook doordat ze hun eigen prijzen bepalen en daardoor zelf de concurrentiestrijd met andere bedrijven aan moeten gaan. Daarnaast beschikken ze vaak over minder flexibiliteit om mee te bewegen met de inflatie. Als zzp’er vanuit huis werken kan dus ook de mogelijke financiële gevolgen hebben. Dat hoeft echter niet zo te zijn.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

De nadelen van thuiswerken voor de zzp'er op een rij | ZZP Barometer
De valkuilen van thuiswerken voor de zzp'er
Groei
Page 1 Created with Sketch.
10 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →