Als je wilt winnen

Afgelopen week had ik het genoegen Björn Kuipers te beluisteren en te bekijken. Nooit van die man gehoord. Snap ik achteraf ook wel. Hij is van voetbal. En ik niet. Hij is scheids. En een hele belangrijke. Fluit op wereldniveau. En echt. Wat heb ik respect gekregen voor die man en dat vak. Het is zoveel meer dan wat het lijkt. En het vak als scheidsrechter… daar zitten zoveel ondernemerslessen in. Wat ik uit zijn verhaal heb gehaald en wat 1 op 1 te leggen is op ondernemerschap.

Als je wilt winnen…

Als je wilt winnen (en in zijn geval is het; op topniveau presteren en al het mogelijke te doen). Dan: moet je fysiek fit zijn. Een fit lijf zorgt voor concentratie en presteren op het moment dat dat nodig is (bij een scheidsrechter op topniveau gaat het over vetpercentages, 90 minuten met een hartslag van rond de 180 rondrennen etc.). (als ik het voor de kenners onder ons te plastisch uitdruk: sorry daarvoor). Je moet mentaal fit zijn. Stoppen is geen optie. Doorgaan. Precies weten wat er zich voordoet op het hele speelveld en de juiste acties doen.

Samenwerken

Winnen doe je samen. Björn heeft een team met wel 8 toppers om zich heen. Allemaal met hun eigen taak (grensrechters etc.). Hij werkt altijd met hetzelfde team. Weet exact wat hij aan ze heeft.

Vertrouwen

Dat vloeit voort uit het vorige… vertrouwen. In jezelf en in je medespelers. Misschien heb jij straks wel je eigen team.Vertrouwen in elkaars specialisme. 100%.

Durf en moed

Ik heb me nooit zo gerealiseerd dat bij een wereldkampioenschap, Björn misschien wel 1 miljard kijkers over de hele wereld heeft. Die allemaal naar jou kijken. En naar de beslissingen die je neemt.

Onder een vergrootglas

Heb dan durf en moed. Om keuzes te maken. En te beslissen. Nu heb jij nog geen 1 miljard kijkers die je in de gaten houden, maar soms is het met een paar honderd al moeilijk genoeg.

Maak gebruik van de techniek

Super gaaf om te zien welke technieken scheidsrechters op topniveau gebruiken. Van de VAR tot allerlei ander meetapparatuur. Daar kunnen wij als ondernemers echt nog wat van leren!!

Heb je de ambitie om te winnen? Volg dan de strategie van een winnaar. Dat kan iemand zijn in de sport, of een collega ondernemer. Leer van mensen die succesvoller zijn dan jij. Ik gun het je om te groeien. En al die mooie talenten die je hebt tot maximale bloei te laten komen.

Jolanda Wicherson

Jolanda Wicherson is sinds 14 jaar ondernemer en de laatste jaren actief als ondernemerscoach. Ze helpt ondernemers in hun persoonlijke en zakelijke groei. Jolanda is bekend geworden door het  acquisitiebord, haar titel zakenvrouw van Flevoland 2015. Onlangs verscheen haar boek ‘Geef je bedrijf een KICKSTART: Klanten vinden en binden in de eerste vijf jaar van je onderneming’. Jolanda’s motto: begin maar gewoon…

 

Bekijk alle artikelen van Jolanda Wicherson →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →