Bedrijvendynamiek KVK laat voorzichtig herstel zien

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Kleinere krimp starters en afname groei stoppers

De bedrijvendynamiek van de Kamer van Koophandel (KVK) laat de ontwikkelingen zien van het aantal starters, stoppers en faillissementen over de eerste zeven maanden van 2020 ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Gezien het feit dat de analyse gaat over een periode van zeven maanden zijn verschillen tussen maanden onderling minder zichtbaar. In grote lijnen zijn de resultaten vergelijkbaar met de Bedrijvendynamiek van vorige maand over Q1 en Q2. Het volledig overzicht uitgesplitst op regio (provincies), branches en segmenten (zzp, part-time zzp en mkb) is opgenomen in een rapport. In dit artikel benoemen we een aantal opmerkelijk resultaten die ook gedeeltelijk betrekking hebben op de maand juli 2020.

Branches

In alle branches zien we nog steeds een toename van het aantal ondernemingen over de eerste zeven maanden van 2020 ten opzichte van dezelfde periode in 2019, met uitzondering van de branches Groothandel en Financiële Instellingen. Zij laten een krimp zien van respectievelijk 1 en 2 procent. De afgelopen zeven maanden beperkte de groei zich tot de branche Detailhandel die mede door het grote aantal inschrijvingen van webshops groeide. Detailhandel in zijn geheel kende een groei van 8%. Het aantal starters dat zich uitsluitend online tot de klant richt groeide met 56%. Van 11.223 startende ondernemingen in de eerste 7 maanden van 2019 naar 17.473 in januari tot en met juli 2020.

Persoonlijke dienstverlening

De afgelopen maand zien we de grootste verschuiving in de branche Persoonlijke Dienstverlening. Deze branche, die onder meer kapsalons en schoonheidsspecialisten omvat, laat over juli 2020 een opmerkelijke groei zien. Was de totale afname van het aantal inschrijvingen in het Handelsregister over Q1 en Q2 (januari tot en met juni) nog 1,5%, over de eerste zeven maanden van 2020 zien we een toename van 5%. Dat niet alleen de afname is goedgemaakt maar er zelfs een plus op de borden staat is op z’n minst opmerkelijk. Het is niet ondenkbaar dat starters in deze branche de inschrijving van hun onderneming hebben uitgesteld tot er meer duidelijkheid was over de gevolgen van de coronacrisis voor hun onderneming.

ZZP

De afname van het aantal stoppers en de toename van het aantal starters die in juni inzet is het duidelijkst zichtbaar in het aantal zzp’ers, hoewel ook andere segmenten herstellende cijfers laat zien. Het aantal starters bij MKB-bedrijven kromp over Q1 en Q2 nog met 5%, na zeven maanden is daar nog 3% van over. Het aantal zzp’ers dat over Q1 en Q2 daalde met 6%. Na zeven maanden is die daling teruggelopen naar 4%. Herstel in de maanden juni en juli zorgt dus voor compensatie van de krimp in de maanden maart tot en met mei.

Sinds juni zien we dat het aantal startende zzp’ers weer hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee zijn de maanden maart tot en met mei een trendbreuk.

Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland wijt de afname van het aantal startende zzp’ers in de maanden maart tot en met mei 2020 volledig aan de coronamaatregelen. “Hierdoor werden veel zelfstandigen in hun activiteiten beperkt wat verklaart dat starters de stap naar het zelfstandig ondernemerschap nog even niet hebben genomen. Vanaf juni herstelt de groeitrend, doordat veel zelfstandigen weer wat meer omzet behaalden, minder zelfstandigen ermee stoppen en het startersklimaat is verbeterd.”

Het volledige rapport kan je hier downloaden (PDF)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: