Interview met Berend Henk Huizing van Over de Bühne
Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Berend Henk Huizing van Over de Bühne. Wij vroegen hem hoe hij zijn zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.
Vertel: wat doe je precies, en voor wie?
Als zelfstandig communicatieprofessional ben ik elke dag bezig met het leggen van verbinding. Tussen mensen onderling, tussen inwoners en bestuurders, tussen ideeën en uitvoering. Mijn belangrijkste kwaliteit daarbij is mijn vermogen om te luisteren. Luisteren voorbij de vraag van mijn opdrachtgever, het verhaal van inwoners, het belang van het bedrijf. Ik vraag door. Tot iedere betrokkene zijn of haar verhaal écht over de bühne heeft gebracht. Zo breng ik partijen bij elkaar én tot oplossingen. Op dit moment adviseer ik provinciale en lokale bestuurders in de Groningse aardbevingsregio en ben ik sparringpartner en adviseur van het door Rijk en regio ingestelde ‘versnellingsteam’ voor de versterkingsoperatie. In de overige tijd adviseer ik de stuurgroep van Innovatiecluster Drachten, een unieke samenwerking tussen 21 hightechbedrijven in Noord-Nederland. Tenslotte begeleid ik als dagvoorzitter regelmatig bijeenkomsten voor gemeenten en belangenorganisaties en begeleid ik projecten in de onderlinge samenwerking. Een voorbeeld van dat laatste is het project de Peinder Mieden in de gemeente Smallingerland (Drachten). In dit project werken particuliere opdrachtgevers samen met de gemeente, een landschapsarchitect en een bureau voor innovatieve natuurprojecten samen aan ‘wonen in je eigen natuurgebied’. Mijn rol was om de door tegengestelde belangen op spanning staande verhoudingen om te buigen naar een constructieve samenwerking. Het resultaat is dat de eerste woningen inmiddels zijn opgeleverd en de vereniging van particuliere opdrachtgevers bloeit als nooit tevoren.
Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?
Heel simpel. Toen ik ruim 5 jaar geleden als zzp’er begon zocht ik een bank die flexibel is – ook na kantoortijd bereikbaar – met een aantrekkelijk aanbod, uitstekende service en gevoel voor het ondernemerschap van een zzp’er. Na een vergelijking kwam ik al snel uit bij Knab en meteen in de eerste weken maakten ze hun beloftes waar. En doen dat nog steeds. Ik kan alle bankzaken online regelen, wanneer en waar ik wil. Ik krijg geen vervelende rekeningen achteraf, want het pakket voldoet ruimschoots voor mijn gebruik en de prijs staat van te voren vast. Daarnaast biedt Knab al vanaf het begin de service van sms-berichtjes op voor mij belangrijke momenten. Iets wat je nu bij veel meer banken ziet. En tenslotte de bereikbaarheid tot ’s avonds 22.00 uur – ook in het weekend – de vriendelijkheid van de medewerkers, het meedenken in oplossingen en de kwaliteit van de oplossingen heb ik bij andere banken nog niet zo ervaren als bij Knab.
Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?
Erg belangrijk. Ik heb geen glazen bol en kan dus niet in de toekomst kijken. Al heb ik als zzp’er nog geen dag zonder werk gezeten, het idee dat ik met een financiële reserve een aantal maanden zonder opdracht toch prima kan rondkomen stelt me gerust.
Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?
Door een vast deel van mijn verdiensten maandelijks te reserveren.
Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?
Behalve het opbouwen van pensioen en het hebben van voldoende reserve om onverwachte dingen op te vangen heb ik nog geen andere financiële doelen gesteld.
Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?
Samen met mijn vrouw, ook zzp’er, starten we dit jaar een bv met als doel om over een paar jaar investeringen te kunnen doen. In het geld dat ik verdien zit mijn eigen energie. Ik vind het mooi om met mijn energie te investeren in activiteiten waar mijn vrouw en ik allebei enthousiast van worden. En als ze op termijn ook een deel ons inkomen genereren, kunnen wij ons richten op zaken die we écht het liefst doen.
Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?
Als zzp’er ervaar ik dagelijks de energie die mijn werk me oplevert in de vorm van plezier en inkomen. Geld is voor mij dan ook een middel om wensen te verwezenlijken. In de afweging of ik iets wil betalen speelt de hoogte van het bedrag een belangrijke rol. Nog belangrijker vind ik het antwoord op de vraag: hoeveel heb ik er voor over? Telkens als ik mezelf deze vraag stel als ik iets moet betalen, waarvan de vraagprijs hoger is dan het bedrag dat ik ervoor over heb, dan is de beslissing snel genomen.