Caroline van Bommel: “Onderhoud contact met andere ondernemers”

Interview met Caroline van Bommel van Ken je Kracht

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Caroline van Bommel van Ken je Kracht. Wij vroegen haar hoe zij haar zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies en voor wie?

Vanuit mijn bedrijf Ken je Kracht verzorg ik trainingen en coaching op scholen en aan iedereen die te maken heeft met pesten, of die graag weerbaarder wil worden. Tijdens mijn trainingen ontdekken de deelnemers hoe ze in zichzelf kunnen geloven en ontwikkelen ze vaardigheden om hun zelfvertrouwen terug te krijgen, na vaak jarenlang te zijn gepest. Zodat pestkoppen hen niet meer kunnen raken. Na afloop van de training en/of coaching weten zij precies hoe ze moeten reageren wanneer ze verbaal of emotioneel gepest worden. 

Op scholen verzorg ik trainingen in klassen, wanneer er problemen met pesten zijn, of geef ik workshops om pesten te voorkomen en op een positieve manier met elkaar om te gaan. We vinden het heel belangrijk om daar ook de ouders bij te betrekken. Daarnaast ben ik bestuurslid bij Stichting Omgaan met Pesten en werk als trainer zelf ook onder andere met de effectieve Sta Sterk trainingen en ben ambassadeur bij Mindvalley, het grootste online platform voor persoonlijke groei ter wereld. 

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

Toen ik startte als zzp’er zocht ik een voordelige zakelijke bankrekening. Het sprak me aan dat Knab niet voor iedere transactie aparte kosten in rekening bracht, maar één duidelijk voordelig maandtarief. De klantenservice is online en telefonisch heel goed bereikbaar, wat ik prettiger vind dan dat ik tijdens kantooruren naar een bankgebouw moet op een onhandige locatie.   

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Ik heb lange tijd mijn bedrijf gehad naast een baan in het onderwijs, waardoor de financiën voor mij niet zo’n issue waren. In december heb ik echter de keuze gemaakt om meer tijd aan mijn onderneming te gaan besteden. Wat natuurlijk betekent dat mijn vaste maandelijkse inkomen daardoor wegvalt. Daarnaast zorgt een reserve ook voor meer investeringsmogelijkheden.

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Door van alle inkomsten steeds een vast percentage op mijn spaarrekening te zetten bouw ik een buffer op. Ik vind het belangrijk om goed mijn inkomsten en uitgaven in de gaten te houden, zodat ik weet waar ik mijn focus moet leggen.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Het eerste weekend van januari heb ik tijdens een event “Maak van 2020 jouw beste jaar!” gewerkt aan mijn doelen voor dit jaar. Geweldig om tijdens dit seminar samen met andere enthousiaste deelnemers mijn doelen helder te krijgen en mezelf beter te leren kennen. Als je doelen stelt is het belangrijk om deze stapsgewijs te kunnen behalen en je eigen emoties te meesteren, je uitdagingen te overwinnen en echt in jezelf te geloven. Voor mij is het belangrijk om echt in die flow te blijven en vanuit mijn enthousiasme nieuwe dingen te creëren. Door regelmatig met andere trainers en coaches te sparren en elkaar accountable te houden, lukt het me om aan deze doelen te blijven werken. 

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Door mijn bankmutaties vanuit Knab te importeren in mijn online boekhoudpakket heb ik overzicht in mijn financiën. Daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen van een online training, om meer mensen te kunnen helpen en ook in deze tijden van corona niet afhankelijk van locaties te hoeven zijn. Want ook al zijn de basisscholen nu weer open, ik denk dat we minder locatie afhankelijk moeten kunnen werken. 

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Zet een vast percentage van je inkomen apart en onderhoud contact met andere ondernemers om elkaar accountable te houden.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →