Frustratie: het grootste cadeau dat jij als ondernemer kan krijgen

Een paar weken geleden voerde ik een interessant gesprek over frustratie met een klant. Hij is bezig met een mooi en ambitieus project. Een online platform voor een nieuwe dienst. Maar hij is regelmatig flink gefrustreerd.

Ik vertelde hem direct dat frustratie het grootste cadeau is dat je als ondernemer kunt krijgen.

Frustratie zegt namelijk veel over jouw verlangen dat daar onder zit. Wat je echt wil, waar je van droomt. Waar dus heel veel energie op zit. Als je vol in de frustratie zit, krijg je niet wat je ten diepste wil.

De truc zit er dus in om frustratie te gaan zien als een supersterke hint van je onderbewustzijn. Een hint dat er een mooie, andere toekomst voor je is.

Het ‘enige’ dat je hoeft te doen is de hint laten binnenkomen.

Probleem daarbij is dat wij met z’n allen niet zo zitten te wachten op (op z’n Rotterdams) klote-gevoelens zoals frustratie.

We drukken die liever weg. Door heel hard te gaan werken. Of afleiding te zoeken. Doelloos te gaan facebooken. Of wat jij en ik dan ook doen om weg te bewegen.

We hebben geen frustratie-tolerantie en missen zo heel veel hints.

Mijn klant lukt het sinds ons gesprek steeds beter om de frustratie te tolereren.

Hij krijgt zo keer op keer mooie hints:

  • Dat hij helemaal klaar is met die programmeer klus bij dat grote bedrijf
  • Dat hij niet zo goed is in vormgeven en hulp moet zoeken voor zijn ambitieuze project
  • Dat hij dips in zijn energie ook kan omarmen en daar een les uit kan halen

Het resultaat? Hij maakt supermooie stappen als ondernemer.

Waar zijn concurrenten geen zin hebben in frustratie en gauw wat anders gaan doen, zet hij door.

Hij neemt binnenkort afscheid bij dat grote bedrijf en heeft een vormgever in de arm genomen.

En hij noteert elke dag zijn frustratie, het verlangen dat daar onder zit en de actie die hij daar op gaat nemen.

Als hij week na week dat blijft doen en zijn frustratie gebruikt als cadeautje om te werken aan zijn gedroomde ondernemerschap, wat is dan denk jij het resultaat?

Hij gaat dan blijvend en structureel sterker worden. Dus dikke kans dat het mooie project waar hij van droomt er gaat komen.

Ben jij klaar om jouw frustratie-cadeau te gaan uitpakken?

In mijn gratis e-book lees je meer over mindset, marketing, doelen stellen en succesvol ondernemerschap. Ben jij professional of ondernemer en kun je wel wat hulp gebruiken bij de stap naar succesvol ondernemerschap? Vraag dan een 1 op 1  perspectief gesprek met mij aan.

Ik help je graag!

Marco den Hartog

Businesscoach voor soepele sales en mooie marketing

Marco is succesvol ondernemer en ervaren businesscoach en -trainer. Daarnaast is hij getrouwd, vader van 2 opgroeiende kinderen, Italië-liefhebber en fanatiek skiër en volleyballer. Hij geeft regelmatig trainingen, workshops en lezingen over ondernemerschap, soepele sales en mooie marketing. Daarbij mag je van Marco altijd een Rotterdamse, praktische en humorvolle ervaring verwachten. Hij brengt zijn eigen praktijk en die van zijn 2000+ cliënten ruimhartig in en laat je zonder enige vaktaal zien hoe ondernemers vandaag nog mooie stappen kunnen zetten naar nog sterker en plezieriger ondernemerschap

Bekijk alle artikelen van Marco den Hartog →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →