Interview met Giovanni Hellings van ITS Risky
Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Giovanni Hellings van ITS Risky. Wij vroegen hem hoe hij zijn zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.
Vertel: wat doe je precies en voor wie?
Als zelfstandig informatie beveiliging specialist ben ik elke dag bezig bij klanten met het leggen van verbindingen tussen organisatie, bedrijfsprocessen, mensen, risico management, techniek en (informatie en cyber) beveiliging. Mijn belangrijkste kwaliteit daarbij is mijn vermogen om te luisteren en op de situatie wat is voorop gelegd een aantal oplossingsopties aanbieden waar de klant zich in kan vinden.
Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?
Toen ik in 2019 besloten had om als zzp’er te beginnen zocht ik naar een bank die flexibel is, na kantoortijd bereikbaar is, een aantrekkelijk zakelijke aanbod had, security hoog staat, uitstekende service en met ondernemerschap qua zzp’er mee denkt.
Na een vergelijking en selectie kwam Knab als beste eruit. Als test heb ik eerst een privé rekening geopend en meteen in de eerste week was ik overtuigd dat Knab de beste keuze is om een zakelijke rekening te openen. Tot nu toe ben ik zeer tevreden en positief over de services. Ik heb nog geen negatief contact met Knab moeten hebben vanwege vervelende situaties.
Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?
Het is voor iedereen belangrijk om een reserve te hebben en voor zzp’ers is het noodzakelijk dat te hebben. Als informatie beveiliging specialist ben ik constant bezig om dreigingen en kwetsbaarheden te identificeren en oordelen waar deze een risico vormen. Zo heb ik een zelf assessment gemaakt qua wat zijn de dreigingen en kwetsbaarheden en het niet hebben van een reserve is een dreiging. Door gevolgschade van dreigingen zoals het niet hebben van een opdracht of door uitval door blessure of ziekte. Dit heeft een grote financieel impact op mijn voortbestaan. Het is van groot belang dat een zzp’er met een gerust gevoel thuis kan zijn als hij/zij geen opdrachten heeft door omstandigheden zoals bv ziekte, uitval of gewoon pech.
Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?
Wat ik heb gedaan om genoeg financiële reserve te creëren is door van mijn vaste lasten (abonnementen, treinkaart, zorgverzekering, auto etc.) een overzicht te maken op maandbasis. Hierdoor heb ik op gevoel (waar voor mij goed voelt) besloten om bv minimaal 4 maanden vast te zetten op een Knab zakelijk kwartaal spaarrekening waar ik vanaf moet blijven en alleen bij nood aan mag zitten.
Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?
Voor mijn bedrijf is het financiële doel het hebben van voldoende reserve om het onverwachte op te vangen. Voor mijn eerste jaar heb ik nog geen definitieve financiële doelen gesteld.
Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?
Per kwartaal ben ik bezig met mijn inkomen en financiën voor in de toekomst. Dit doe ik om voor komende jaren te bepalen wanneer er onverwachte tijden kunnen aankomen, zodat ik voorbereid kan zijn om gebruik te maken van mijn reserves.
Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?
Geld is en blijft een middel. Vind snel je balans van plezier, nodige uitgaven en inkomen. Hierdoor kan je jouw looproute naar de toekomst bepalen.