Laat het los, laat het gaan…

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Niets zo spannend als je eigen bedrijf beginnen… Er komt zoveel op je af, vragen spoken onbeantwoord door je hoofd, de meest fantastische ideeën poppen als vanzelf op. Je denkt aan duizend-en-één dingen tegelijk, hoe ga je die administratie bijhouden, moet je een website laten bouwen, waar haal je je klanten vandaan, hoe zit het eigenlijk met verzekeringen? Kortom: er is werk aan de winkel. En na een tijdje vind je je antwoorden en ben je alweer even onderweg in het ondernemerschap. Klanten zijn tevreden, je omzet is prima, je werkt met plezier en hebt een soort van balans gevonden tussen werk en privé. Mooi! 

Tevreden of niet? 

Je bent dus geen startende zzp’er meer. Misschien ben je helemaal tevreden zoals het nu gaat en wil je niets anders dan zo nog jaren doorwerken. Prima! Wat wij vaak tegenkomen tijdens onze ondernemerscoaching zijn de ondernemers die tevreden zijn en tegelijkertijd een nieuwe stap willen zetten. Omdat ze het werk zelf niet meer aankunnen, omdat ze een ander verdienmodel willen proberen. Deze ondernemers willen groeien, maar weten nog niet precies hoe ze dat moeten doen. En daar is ook geen eenduidig antwoord op te geven natuurlijk. Er is wel één ding dat we altijd tegenkomen bij het coachen van ondernemers. Om te kunnen groeien, moet je ook kunnen loslaten. En dat valt nog niet zo mee! 

Controle

Ondernemers hebben over het algemeen namelijk graag de controle. Laten we De Heren Van Werk als voorbeeld nemen. Maurice en Elton begonnen ieder voor zich als zzp’er. Ze waren tevreden, ze coachten dat het een lieve lust was. Maar het kriebelde ook. Alleen werken heeft zijn grenzen. Als het niet in tijd is, dan wel in creativiteit en expertise. Je kunt maar zoveel mensen zelf coachen in een week, daar zit een grens aan. En je kunt niet iedereen helpen, dan verwijs je liever door naar een andere expert. En omdat je de hele week aan het coachen en trainen bent, heb je niet de tijd om ook eens rustig aan je zaak te werken, creativiteit te laten stromen en nieuwe dingen te bedenken (en dat heeft toch geen zin als je geen tijd hebt om ze uit te voeren). Hoe dan ook, het kriebelde, het was tijd voor groei! 

Geef op

Zowel Elton als Maurice beseften dat het tijd was om het zzp-schap los te laten, dat het samen oprichten van een nieuw bedrijf ook nieuwe kansen met zich meebracht. Maar om te kunnen groeien met De Heren Van Werk, moesten ze ook allebei zaken loslaten. Laten gaan. Niet meer doen. En dat is altijd lastig. Als je samenwerkt, heb je niet meer alleen alle controle. Lastig. Als je samen werkt, geef je een deel van je zekerheid op. Ook lastig. Samenwerken betekent ook dat je een deel van je eigen ideeën niet uit gaat voeren. Heel lastig. 

Je bent niet van alles

Maar om echt te kunnen groeien, moesten de Heren nog meer laten gaan, loslaten. Ze beseften allebei dat je niet alles zelf kunt doen. Marketing? Uitbesteden! En ja, dat kost in eerste instantie geld. Maar het levert op langere termijn ook op en draagt bij aan de gewilde groei. Specifieke coachvragen? Samenwerken met specifieke coaches! En die doen dat niet vrijwillig, dus ook dat kost geld. Administratie en boekhouden? Dat kan geautomatiseerder! Je voelt het al aankomen, ook dat is niet makkelijk. Als ondernemer moet je dus vooral ook kunnen loslaten. En dat raakt je ego. Want het betekent dat je soms je trots opzij moet zetten, je gevoel van onafhankelijkheid. Zaken gaan niet altijd meer precies zoals jij ze bedacht had en wellicht ook niet in het tijdspad dat jij in je hoofd had. Je moet accepteren dat dingen soms niet naar jouw hoge lat uitgevoerd worden en zal je moeten kunnen inzien dat het toch heel goed is voor jouw klant. Je moet anderen hun expertise toevertrouwen en loslaten dat je overal van bent, moet zijn of wilt zijn. Niet makkelijk dus! Maar als je die drempels kunt en wilt nemen, zal je zien dat het oplevert. 

Het moge duidelijk zijn: je hoeft niet alles alleen te doen.

Avatar foto
Elton Backx

Elton is inmiddels vijf jaar ondernemer en sinds 2020 samen met zijn compagnon Maurice van Dijk heeft hij De Heren Van Werk (www.deherenvanwerk.nl). De Heren Van Werk houden zich bezig met loopbaancoaching, ondernemerscoaching en LinkedIn. Dat laatste onderdeel is waar Elton zich sinds 2013 in gespecialiseerd heeft. Hij geeft veel trainingen, workshops over sales en marketing via LinkedIn aan zzp’ers, start- en scaleups en internationale salesteams. In zijn blogs wil hij je soms handvatten geven over hoe LinkedIn in te zetten en soms inzichten geven over zijn eigen ontwikkeling binnen zijn onderneming.

Bekijk alle artikelen van Elton Backx →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →