Ondernemer? Bereid je met 4 tips voor op je voorlopige aanslag

In januari verstuurt de Belastingdienst voorlopige aanslagen inkomstenbelasting naar veel ondernemers. Daarin staat hoeveel belasting zij, naar schatting van de Belastingdienst, in 2022 moeten betalen. Ben jij ondernemer en ontvang je een voorlopige aanslag? Bereid je dan voor op de voorlopige aanslag en controleer de gegevens en bedragen op de aanslag goed. De Belastingdienst geeft vier tips om je op weg te helpen.

Met de voorlopige aanslag betaal je de verwachte inkomstenbelasting gedurende het lopende belastingjaar. Dus op het moment van je inkomsten. De voorlopige aanslag 2022 is gebaseerd op de meest recente gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn; een voorlopige of definitieve aanslag van voorgaande jaren, of wijzigingen die je zelf hebt doorgegeven. Zorg ervoor dat de gegevens op de voorlopige aanslag zoveel mogelijk overeenkomen met je werkelijke situatie. Want met een actuele voorlopige aanslag voorkom je dat je na de definitieve aanslag veel belasting moet bijbetalen of gedurende het belastingjaar teveel belasting betaalt.

Tip 1: Maak een schatting van je inkomen in 2022

Misschien is je voorlopige aanslag gebaseerd op een aangifte met een heel laag inkomen. En weet je bijna zeker dat je inkomen dit jaar hoger zal zijn. Wijzig je voorlopige aanslag dan direct, anders is de kans groot dat je bij de definitieve aanslag veel moet bijbetalen. Weet je nog niet zeker hoe je inkomsten zich gaan ontwikkelen? Dan kun je je voorlopige aanslag ook gedurende het jaar wijzigen. Je ontvangt dan een aangepaste voorlopige aanslag met een hoger of lager termijnbedrag.

Tip 2: Houd rekening met consequenties van coronasteun

Maak je gebruik of heb je gebruik gemaakt van coronasteunmaatregelen? Zoals het bijzonder uitstel van betaling van belastingen van de Belastingdienst? Dan kan het gezien de huidige ontwikkelingen misschien lastig zijn om de situatie over komend jaar goed te kunnen inschatten. Weet dat je je voorlopige aanslag op elk moment kunt aanpassen.

Houd er rekening mee dat de aflossingsregeling voor de opgebouwde belastingschuld bij de Belastingdienst per 1 oktober 2022 start. In februari 2022 ontvangen de ondernemers die gebruik hebben gemaakt van het uitstel van betaling van de Belastingdienst een overzicht van deze opgebouwde belastingschulden.

Meer over de start van de betalingen door uitstel van belastingen op 1 oktober 2022 en actuele steunmaatregelen lees je op belastingdienst.nl/corona. Houd in je financiële planning rekening met de maandelijkse termijnen voor de voorlopige aanslag.

Tip 3: Sta stil bij je persoonlijke situatie

Niet alleen meer of minder inkomen zijn van invloed op de voorlopige aanslag. Ook veranderingen in je persoonlijke situatie kunnen invloed hebben op het bedrag van de voorlopige aanslag. Denk hierbij aan het oversluiten van je hypotheek waardoor je minder hypotheekrente betaalt of een huwelijk. Verandert jouw persoonlijke situatie dit jaar? Check je voorlopige aanslag dan extra goed en pas deze zo nodig aan. Nu of gedurende het jaar als de veranderingen zich voordoen. Ontvang je toeslagen? Controleer dan direct of je ook die moet aanpassen.

Tip 4: Wijzig indien nodig je voorlopige aanslag

Als de gegevens op je voorlopige aanslag niet kloppen voor 2022 is het belangrijk om deze te wijzigen. Dit kun je zelf doen via Mijn Belastingdienst.nl. Wil je eerst nog meer lezen over de voorlopige aangifte, dat kan op belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.

Als je je wijziging hebt doorgegeven, berekent de Belastingdienst de voorlopige aanslag opnieuw. Meestal krijg je daarna een nieuwe voorlopige aanslag. Houd er rekening mee dat dit een paar weken duurt. Het kan zijn dat de Belastingdienst vragen heeft. Of niet alle wijzigingen wil overnemen. Dan nemen zij contact met je op. Na je uitleg bekijkt de Belastingdienst of je wijziging alsnog kan worden doorgevoerd.

Goed om te weten: je kunt je voorlopige aanslag op ieder moment wijzigen. Ook gedurende het jaar. Dus krijg je te maken met een verandering of heb je onverwacht meer of minder inkomen? Houd je voorlopige aanslag up-to-date en voorkom dat je gedurende het jaar teveel betaalt of achteraf belasting moet bijbetalen aan de Belastingdienst.

Meer weten?

Ga naar belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →