Ontvangen Tozo in de administratie: hoe verwerk je jouw ZZP-noodhulp in de boekhouding?

Avatar foto Uncategorized
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Rol van geld

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) aanvragen? Een steunmaatregel voor zzp’ers zoals jij, om de grootste klappen van de coronacrisis op te vangen. Financiële steun voor zelfstandigen die het echt nodig hebben, als belangrijke aanvulling om tot een minimuminkomen te komen.

Tip: gebruik de Tozo-uitkering om maximaal 3 maanden inkomensondersteuning aan te vragen. Of gebruik een lening tot bedrijfskapitaal, tot maximaal €10.517. Let op: de inkomensondersteuning is een gift. Gebruik je de lening? Dat bedrag moet je terugbetalen, in maximaal 3 jaar en met 2% rente per jaar.

Tozo in de administratie: hoe doe je dat?

Heb je de Tozo inkomensaanvulling op je zakelijke rekening ontvangen? Het is belangrijk om daar in jouw administratie goed mee om te gaan. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers is een uitkering. Het bedrag dat je ontvangt geldt als privé-inkomsten. Het zijn geen bedrijfsinkomsten, omdat je die als persoon (en niet als eenmanszaak, VOF of BV) ontvangt. Dat betekent dat het ontvangen bedrag niet geldt als winst uit onderneming.

Daarom boek je deze transactie als privé-inkomsten en is het handig om dit bedrag vervolgens over te maken naar je persoonlijke rekening.

Let op: vraag je de Tozo aan? Vraag de gemeente om die over te maken naar jouw privérekening, en niet naar je zakelijke rekening. Je ontvangt de uitkering privé, dus daar hoef je in de ZZP-boekhouding niets mee te doen.

Moet ik belasting betalen over de Tozo-uitkering?

Ontvang je als zzp’er de Tozo-uitkering, als aanvulling tot het sociaal minimum? Het is een privé-uitkering, waarover je loonbelasting betaalt. De gemeente houdt die loonbelasting al voor je in, dus daar hoef je zelf geen rekening mee te houden. Je ontvangt een netto-bedrag op je rekening, dat je volledig kunt gebruiken om in je levensonderhoud te voorzien.

Let op: de Tozo verhoogt je fiscale inkomen. Dit kan van invloed zijn op de toeslagen die je van de Belastingdienst ontvangt. Houd in de gaten of jouw inkomen niet boven de grens voor toeslagen uitkomt.

Kan ik een Tozo-uitkering aanvragen?

Benieuwd of je voldoet aan de voorwaarden om een Tozo-uitkering aan te vragen? We zetten de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij:

  • Je bent zelfstandig ondernemer (met een eenmanszaak, VOF of BV)
  • Je bent 18 jaar of ouder, en hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt
  • Jouw inschrijving bij KVK deed je voor 17 maart 2020, om 18:45 uur
  • Je woont in Nederland en jouw bedrijf is op een Nederlands adres gevestigd
  • Je werkt gemiddeld minimaal 23,5 uur per week aan je bedrijf
  • Door de coronacrisis ben je onder het sociaal minimum gekomen of heb je acute geldproblemen
  • Je hebt het geld hard nodig

Zo werkt het: in 3 stappen

Voldoe je aan de voorwaarden om de steunmaatregel aan te vragen? De Tozo-regeling voor zelfstandigen werkt als volgt:

1. Informatie verzamelen

Verzamel de belangrijke informatie die je nodig hebt. Het gaat om je DigiD-gegevens, van jezelf en eventuele partner. Pak je KVK-nummer erbij, net als een kopie van een recent bankafschrift en je omzetcijfers.

Tip: gebruik je MoneyMonk? De winst- en verliesrekening roep je op via Rapportages, bijvoorbeeld over de maanden maart en april.

2. Website van de gemeente

Surf naar de website van jouw gemeente. Je kunt daar inloggen met je DigiD (en dat van je partner). Controleer jouw gegevens en die van je partner en vul daarnaast je KVK-nummer in.

3. Inkomen invullen en bewijzen

Vul je huidige inkomen in, bijvoorbeeld over de maanden maart en april. Bewijs dat bovendien, door een recent bankafschrift te delen.

Tip: upload een kopie, van een bankafschrift dat je op de website van jouw bank kunt downloaden.

Verklaar dat je alle informatie naar waarheid hebt ingevuld. Dat je het geld (hard) nodig hebt en dat je hoort tot de doelgroep. En dat je weet dat je het geld moet terugbetalen als blijkt dat je als zelfstandige niet onder het sociaal minimum kwam.

Bevestig ten slotte dat je jouw gemeente zal informeren als je (inkomens)situatie verandert. Onderteken daarna het formulier (en laat ook je partner tekenen) om het op te sturen naar de gemeente. Die gaat er mee aan de slag, om jouw aanvraag voor Tozo inkomensaanvulling te beoordelen.

Avatar foto
Jasper Horstink

Jasper Horstink is oprichter en directeur van MoneyMonk, Online Boekhouden voor ZZP’ers. Na 10 jaar werkzaam geweest te zijn in de bankwereld (business-banking: ABN Amro Bank en Deutsche Bank) richte hij in 2013 samen met zijn broer MoneyMonk op. Inmiddels is MoneyMonk toonaangevend voor éénvoudig, snel maar vooral efficient boekhouden voor ZZP’ers. MoneyMonk is in 2015 door BNR ZZP Café uitgeroepen tot hét meest gebruiksvriendelijkste boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Bij MoneyMonk hebben we maar één missie: boekhouden écht makkelijk maken!

Bekijk alle artikelen van Jasper Horstink →