Superman bestaat niet. Over ondernemers-onzin loslaten en je eigen koers vinden

Een van mijn grootste ergernissen is het ophemelen en mystificeren van ondernemerschap. Om succesvol ondernemer te zijn moet je bijna Superman zijn. Altijd 100% zelfvertrouwen hebben, tegenslagen lachend tegemoet treden en met een knip van je vingers klanten binnenhalen.

Dat soort verhalen doen vaak de ronde bij verjaardagsfeestjes en netwerkborrels. We delen succesverhalen van top-ondernemers en mooie successen van onszelf. Dat is ondernemerschap, toch?

Toch niet. Dit is hoe het echt werkt.

Veel Wikkende, Wegende Wereldondernemers (WWW-ers) vinden ondernemen mooi, maar ook lastig. Ze ontwikkelen zich stap voor stap, boeken succes, maar maken ook fouten. Ze hebben periodes van vertrouwen, maar ook van onzekerheid.

Eerder Clark Kent dan Superman dus.

Helemaal niks mis mee toch? WWW-ers zijn net echte mensen kun je zeggen. Ik kan je veel verhalen vertellen over verkeerde investeringen, tegenslagen en moeilijke beslissingen in mijn ondernemersloopbaan. In die periodes voelde ik me allesbehalve Superman kan ik je vertellen.

En ga met 10 ondernemers een echt goed gesprek voeren en je hoort soortgelijke verhalen. Maakt ons dat tot ‘ongeschikte’ ondernemers? Of maakt ons dat tot mensen van vlees en bloed?

Het probleem is kortom dat al die tienduizenden WWW-ers zich afzetten tegen een ideaalbeeld. Die Superman waar ik het net over had. Zo frustreren ze zichzelf, ze kroppen hun onzekerheid op en denken dat ze niet voldoen.

Al die WWW-ers wil ik een hart onder de riem steken.

Jij bent goed  zoals je bent. En dat je het spannend vindt? Je bent lang niet de enige. Als je dat gaat uiten en delen kom je er achter dat de ondernemers-community meer Clark Kents dan Supermannen kent. Je bent dus niet alleen.

En het goede nieuws is dat je kunt werken aan je mindset en ondernemende skills. Ik help je daar graag bij, bijvoorbeeld met mijn gratis e-book waarin ik je 7 strategieën voor Werelds Ondernemen laat zien.

Niet om Superman te worden, want (wakeup call) Superman bestaat niet…

Wat wel bestaat is een community van serieuze, slimme professionals die elke dag stappen zetten om plezierig en succesvol te ondernemen. Die zaken superslim en soms ook erg onhandig aanpakken. Die soms met veel vertrouwen rondlopen en soms flink onzeker zijn.

Ik hoor daarbij en ik heb het voorrecht gehad om veel WWW-ers te mogen helpen.

Welke volgende stap ga jij zetten?

 

Marco den Hartog

Businesscoach voor soepele sales en mooie marketing

Marco is succesvol ondernemer en ervaren businesscoach en -trainer. Daarnaast is hij getrouwd, vader van 2 opgroeiende kinderen, Italië-liefhebber en fanatiek skiër en volleyballer. Hij geeft regelmatig trainingen, workshops en lezingen over ondernemerschap, soepele sales en mooie marketing. Daarbij mag je van Marco altijd een Rotterdamse, praktische en humorvolle ervaring verwachten. Hij brengt zijn eigen praktijk en die van zijn 2000+ cliënten ruimhartig in en laat je zonder enige vaktaal zien hoe ondernemers vandaag nog mooie stappen kunnen zetten naar nog sterker en plezieriger ondernemerschap

Bekijk alle artikelen van Marco den Hartog →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →