Tips om te starten met jouw boekhouding!

Administratie & Boekhouden
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Hey daar ondernemer, ben jij pas gestart met je eigen bedrijf? Dan is het vanaf nu tijd om je boekhouding bij te houden. In dit artikel geven we je vijf do’s en don’ts waar je rekening mee kunt houden. Lees snel verder.

Doe je boekhouding zelf

Het bijhouden van je boekhouding lijkt vaak een ingewikkeld klusje. Gelukkig kun jij dit prima zelf. Met een goed boekhoudprogramma hou je eenvoudig je administratie bij. Door zelf je bonnetjes en facturen in te voeren, weet jij precies wat er speelt in jouw bedrijf. Hierdoor weet jij hoe je er financieel voorstaat, waardoor je makkelijker een besluit neemt. Daarnaast bespaar je ook nog eens op extra kosten van een boekhouder of accountant als je zelf je boekhouding bijhoudt. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt boekhouden. Bepaal voor jezelf wat de beste manier is.

Doe je boekhouding online

De tijd dat je de boekhouding bijhoudt met pen, papier, rondslingerende bonnetjes en een kast vol administratie mappen is gelukkig voorbij. Bespaar tijd en doe je boekhouding in een online programma. Hiermee heb je altijd en overal toegang tot je financiële gegevens en werk je eenvoudig en snel je boekhouding bij. Doordat je gegevens zijn opgeslagen in de cloud, is het ook nog eens heel erg veilig. Nooit meer iets kwijt en alles binnen handbereik dus.

Werk op vaste tijden aan je boekhouding

Tja, het is niet altijd even leuk, het bijhouden van je boekhouding. Veel ondernemers vinden het soms saai en vervelend. Helaas hoor het erbij, dus maak het voor jezelf zo prettig mogelijk. Werk bijvoorbeeld op een vaste dag aan je boekhouding. Bijvoorbeeld elke vrijdagmiddag. Zo blijf je up-to-date van alle veranderingen, stapelt het werk zich minder snel op en zie je direct hoe je bedrijf er voor staat. 

Doe op tijd je btw-aangifte

Wanneer je dit te laat doet, loop je het risico op een boete. Dat wil jij natuurlijk niet. Doe daarom op tijd je btw-aangifte maar zorg ook dat je deze op tijd betaalt. Met het online boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl is dit een fluitje van een cent. Heb jij al je financiële gegevens netjes in je boekhouding staan? Dan zet e-Boekhouden.nl de btw-aangifte automatisch voor je klaar. Nog even controleren en daarna direct versturen naar de Belastingdienst. Handig toch? Ervaar nu zelf hoe makkelijk dit is en probeer e-Boekhouden.nl vandaag nog gratis uit.

Hou privé- en zakelijke kosten gescheiden van elkaar

Het is een snel gemaakte fout. Je koopt iets voor je bedrijf en je betaalt het met je privé rekening. Dit is niet heel handig. Je mag namelijk alleen je zakelijke kosten verwerken in je boekhouding en btw over terugvragen. Dit geldt niet voor privé aankopen. Hou deze kosten dus altijd van elkaar gescheiden. Een tip: open een zakelijke rekening met een zakelijke bankpas. Zo zie je eenvoudig het verschil tussen je zakelijke en privé inkomen en uitgaven en maak je deze fout minder snel in je boekhouding.

Je hebt nu een aantal tips over het bijhouden van je boekhouding. Ben je net begonnen? Start nu de eerste 15 maanden helemaal gratis! Meld je hier gratis aan! 

Wil je meer tips voor de perfecte boekhouding? Bekijk dan onze video!

e-Boekhouden.nl
Partner van ZZP Barometer

Met e-Boekhouden.nl doe je zelf je online boekhouding met volledige ondersteuning van een boekhouder. Deze tool is ontwikkeld voor zzp’ers en is geschikt voor het maken van offertes maken, factureren, urenregistratie, rittenregistratie en relatiebeheer.

Bekijk alle artikelen van e-Boekhouden.nl →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →