Van volger naar leider: hoe je zelf leiding neemt over jouw toekomst

Heel eerlijk: een flink gedeelte van mijn loopbaan ben ik een volger geweest. Ik was een expert in afstemmen op anderen. Wat zij doen, hoe zij ondernemen. De successen die ze boeken, de ‘5 stappen naar succes’ verhalen.

Door te volgen, ontweek ik mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik hoefde zo niet zelf te kiezen, niet zelf mijn doelen te stellen. Als ik nou maar dat voorbeeld volgde, kwam het vanzelf goed.

Niet dus. Want ik werd pas succesvol, echt succesvol en vrij toen ik de leiding nam. Van mijn leven en van mijn ondernemerschap.

Daar had ik het vorige week over met een klant. Een klant die vast zat. We analyseerde wat ze de afgelopen maanden had ondernomen. Vooral volgen wat anderen vertelden. Op zoek naar de ‘gouden pil’ of ‘in 4 weken je omzet verdubbelen’.

Niet de weerstand aangaan en je eigen pad vinden, maar hopen op andermans leiding richting jouw doorbraak. Dat werkte natuurlijk niet, want ze deed andermans kunstje en niet haar eigen ding.

Ik gaf haar mijn eerlijke feedback. Dat ze nooit succesvol zou worden zolang ze bleef volgen. Dat het tijd werd dat ze ging leiden.

Leiding nam over haar eigen ondernemerschap, eigen doelen ging stellen in plaats van zich te vergelijken met andermans doelen en resultaten.

Wat een mooi gesprek was dat en mijn boodschap kwam superduidelijk en helder bij haar binnen. Resoneerde bij haar op wat ze al langer wilde aanpakken in haar leven.

Haar eerste besluit? Ze ging zich direct, dezelfde dag uitschrijven bij een aantal nieuwsbrieven en mailinglists.

Minder binnen laten komen van andere ‘leiders’ , ze gaat nu zelf leiden en richting geven.

Die stap gun ik jou ook. Je zult zien dat die jou veel meer gaat opleveren dan je je kunt voorstellen. Heel veel succes en laat me weten wat je tegenkomt als je gaat leiden in plaats van volgen.

In mijn gratis e-book lees je meer over marketing, vakkennis, doelen stellen en succesvol ondernemerschap. Ben jij professional of ondernemer en kun je wel wat hulp gebruiken bij de stap naar succesvol ondernemerschap? Vraag dan een een-op-een perspectief gesprek met mij aan.

Marco den Hartog

Businesscoach voor soepele sales en mooie marketing

Marco is succesvol ondernemer en ervaren businesscoach en -trainer. Daarnaast is hij getrouwd, vader van 2 opgroeiende kinderen, Italië-liefhebber en fanatiek skiër en volleyballer. Hij geeft regelmatig trainingen, workshops en lezingen over ondernemerschap, soepele sales en mooie marketing. Daarbij mag je van Marco altijd een Rotterdamse, praktische en humorvolle ervaring verwachten. Hij brengt zijn eigen praktijk en die van zijn 2000+ cliënten ruimhartig in en laat je zonder enige vaktaal zien hoe ondernemers vandaag nog mooie stappen kunnen zetten naar nog sterker en plezieriger ondernemerschap

Bekijk alle artikelen van Marco den Hartog →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →