Vrouwen verdienen nooit wat ze waard zijn!

BAM! Die zit. Helaas is het realiteit. Ik ben zo benieuwd of je het met me eens bent. En ook ervaart dat er verschillen zijn. En of je een idee hebt waar dat dan aan ligt. Het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen beperkt zich niet alleen tot werknemers in vaste dienst. Ook bij zzp’ers is er sprake van een kloof tussen mannen en vrouwen. Het verschil is gemiddeld zo’n 10%.

Wat ik zelf bij mijn klanten zie is het volgende: De overtuigingen die vrouwen hebben zijn vaak hardnekkig.

 • Overtuigingen over je kwaliteit: Ben ik goed genoeg?
 • Overtuigingen over je waarde: Wie zit er op mij te wachten?
 • Overtuigingen over ambities: Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Een beetje minder is ook prima.

Het lijkt alsof eeuwenoude patronen nog steeds een rol spelen. Hadden we maar wat meer van de (meeste) mannen!

Ik heb het voorbeeld gehad van een moeder die werkte en haar eigen boontjes kon doppen. Ik heb zomaar het vermoeden dat daar bij mij ook wat zaadjes gepland zijn.

Tegen mijn klanten zeg ik wel eens dat ik de barricade op wil voor onafhankelijkheid van vrouwen. En dat ik vrouwen wil stimuleren hun talenten beter te benutten. Die missie is vooral versterkt in het begin van mijn ondernemerschap. Ik heb de eerste jaren heel veel vrouwen uit de bijstand gecoacht. En wat mij opviel? Stuk voor stuk hebben zij heel slecht voor zichzelf gezorgd. En nee, niet alleen de lager opgeleide vrouwen… Ook hoger opgeleiden.Vrouwen die zich wegcijferen.Vrouwen die overtuigingen hebben over van alles en nog wat. En vooral over zichzelf.

Herken jij je hierin? Dan is onderstaande opdracht voor jou. Over overtuigingen gesproken….

Beperkende overtuigingen over geld, welke herken jij?

 • Geld is vies
 • Mensen die geld hebben zijn niet te vertrouwen
 • Als ik succes heb, raak ik……… kwijt
 • Om geld te hebben moet je hard werken
 • Ik kan mij geen dure dingen veroorloven
 • Een leven in rijkdom is niet voor mij weggelegd
 • Rijke mensen zijn gierig
 • Geld is niet belangrijk, het is maar geld
 • Ik ben het niet waard om veel geld te verdienen
 • Ik ben niet zo goed met geld
 • Of anders…

Onderzoek je overtuiging:

 1. Welke overtuigingen over geld beperken jou het meeste?
 2. Kies een overtuiging en schrijf deze op.
 3. Stel jezelf de vraag: Is deze overtuiging waar?
 4. Kun je zeker weten dat deze overtuiging waar is?
 5. Hoe zou je leven zijn, wat zou je voelen als je deze overtuiging niet zou hebben?
 6. Kun je de overtuiging ook omdraaien in betekenis? Maak zoveel mogelijk omdraaiingen en kijk of deze net zo waar zijn.
 7. Welke gedachte heb je nu?

Doe dit als je wilt met elke beperkende overtuiging die je hebt!

Laat je inspireren door de volgende zinnen:

 • Ik mag veel geld verdienen.
 • Ik ben het waard om geld te ontvangen.
 • Wat ik bied is waardevol en kostbaar voor mijn cliënten.
 • Ik mag ontspannen geld verdienen.
 • Ik mag in overvloed leven.
 • Ik ben overvloed.
 • Ik help cliënten door de prijs te vragen die mijn dienst waard is.
 • Ik ben het waard om succesvol te zijn.
 • Ik hou van mijn klanten en zij houden van mij.
 • Ik heb waardevolle informatie.
 • Cliënten zitten op mij te wachten en verlangen mijn hulp.
Jolanda Wicherson
Jolanda Wicherson

Jolanda Wicherson is sinds 14 jaar ondernemer en de laatste jaren actief als ondernemerscoach. Ze helpt ondernemers in hun persoonlijke en zakelijke groei. Jolanda is bekend geworden door het  acquisitiebord, haar titel zakenvrouw van Flevoland 2015. Onlangs verscheen haar boek ‘Geef je bedrijf een KICKSTART: Klanten vinden en binden in de eerste vijf jaar van je onderneming’. Jolanda’s motto: begin maar gewoon…

 

Bekijk alle artikelen van Jolanda Wicherson →
SEAT- ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →