Wat krijg ik vergoed als ik door letselschade omzet misloop en extra kosten moet maken?

Letselschade
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

U bent aangereden en raakt door letsel arbeidsongeschikt. Het werk ligt stil of iemand moet ingehuurd worden om het werk over te nemen. Niet werken of iemand inhuren kost veel geld. U heeft schade. Wanneer de schade veroorzaakt is door iemand anders is het mogelijk om gecompenseerd te worden voor de schade. Welke schade de aansprakelijke partij of de verzekeraar van de aansprakelijke partij moet vergoeden, wat nodig is om de schade te berekenen en hoe u de schade kunt verhalen worden toegelicht in dit artikel.

De aansprakelijke partij betaalt het verlies van arbeidsvermogen

Bij letselschade kunt u meerdere schadeposten verhalen. Wanneer u omzet misloopt of extra kosten moet maken, dan valt dit onder de schadepost ‘verlies van arbeidsvermogen’. U heeft minder vermogen om arbeid te verrichten door het opgelopen letsel, wat resulteert in minder inkomen.

Een aansprakelijke partij is vanuit de wet verplicht het verlies van arbeidsvermogen te vergoeden. Een betaling van letselschade is altijd netto. U hoeft over de schadevergoeding geen inkomstenbelasting te betalen. Over de compensatie voor het verlies van arbeidsvermogen hoeft dus geen inkomstenbelasting betaald te worden.

TIP: Het is verstandig om bij de afwikkeling van letselschade altijd een belastinggarantie te vragen aan de aansprakelijke partij en om alle betalingen van de schade op uw privérekening uit te laten betalen. Zo zorgt u ervoor dat u daadwerkelijk nettobetalingen ontvangt en geen problemen met de belastingdienst krijgt

Het berekenen van het verminderde besteedbaar inkomen

De uitkering van een aansprakelijke partij is een netto vergoeding. Om die reden worden niet uw verminderde omzet en uw extra kosten gecompenseerd. De aansprakelijke partij moet berekenen wat de invloed is van de verminderde omzet en extra kosten op uw besteedbaar inkomen.

U zult de aansprakelijke partij aan de hand van documentatie moeten bewijzen wat uw bedrijfsresultaat zou zijn zonder het ongeval. Het mindere bedrijfsresultaat moet vervolgens afgezet worden tegen uw bedrijfsresultaat met de extra kosten en gemiste omzet. Het verschil tussen beide bedrijfsresultaten is de schade in uw bedrijf.

Nadat de schade in uw bedrijf berekend is, moet het effect van het mindere bedrijfsresultaat op uw te betalen inkomstenbelasting berekend worden. Na deze berekening is inzichtelijk hoe het mindere bedrijfsresultaat uw besteedbaar inkomen beïnvloed. Het verminderde besteedbaar inkomen krijgt u vergoed als schade.

Het bovenstaande kan samengevat worden in de volgende drie formules:

Omzet – Kosten = Bedrijfsresultaat

Bedrijfsresultaat – Inkomstenbelasting (Box 1) = Besteedbaar inkomen

Besteedbaar inkomen zonder ongeval – Besteedbaar inkomen met ongeval = Schade

TIP: Soms is het inhuren van personeel duurder dan de opbrengst, maar wel noodzakelijk voor het  voortbestaan van uw bedrijf. Zorg dan dat u op basis van deze kosten voorschotbetalingen krijgt van de aansprakelijke partij.

Wat is nodig om het verminderde besteedbaar inkomen te verhalen?

U wilt schadevergoeding en daarom moet u bewijzen wat uw verminderde besteedbaar inkomen is. Hiervoor kunt u inzage geven in uw boekhouding. Vaak is inzage nodig in uw jaarrekeningen, omzetten per periode en zijn inkomstenbelastingaangiften noodzakelijk om een berekening van de schade te maken. Een goede schatting maken van uw besteedbaar inkomen zonder ongeval is lastig en complex. Daarom is het verstandig om een belangenbehartiger in te schakelen om u te helpen bij de berekening van de schade.

Flyct
Partner van ZZP Barometer

Wanneer je slachtoffer bent van een ongeval en hierdoor schade oploopt, dan heb je recht op een schadevergoeding. Flyct zorgt ervoor dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Onze dienstverlening kost je niets, alle kosten worden namelijk verhaald op de verantwoordelijke partij als deel van de letselschadeclaim.

Bekijk alle artikelen van Flyct →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →