Wat moet je doen als je niet meer kunt werken door letsel?

Letselschade
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Soms kan het letsel dat je oploopt bij een ongeval zo ernstig zijn, dat je (tijdelijk) niet kunt werken. Als zzp’er valt je inkomen dan geheel of gedeeltelijk weg. Maar 20% van de zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Helaas krijg je vaak maar een klein bedrag uit zo’n verzekering, niet genoeg om je inkomensverlies op te vangen. Zo’n 800.000 zzp’ers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en lopen het risico dat ze helemaal geen of maar gedeeltelijk inkomen hebben als ze letsel oplopen. Geen of weinig inkomen kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf, maar ook op persoonlijk vlak. Kun je bijvoorbeeld je vaste lasten nog betalen?

Wanneer iemand anders verantwoordelijk is voor het letsel, dan is jouw schade verhaalbaar, dus ook jouw gemiste inkomen. Hieronder leg ik uit wat er allemaal bij komt kijken als je niet meer kunt werken door letsel.

Gemiste inkomen                                                                          

Het kan zijn dat je opdrachten niet kunt uitvoeren, die je wel hebt aangenomen. Het is ook mogelijk dat je opdrachten moet afwijzen als je verwacht dat je voor langere tijd niet kunt werken door je letsel. Het inkomen dat je hierdoor mist is verhaalbaar. De verzekeraar van de veroorzaker van het letsel moet dan weten hoeveel inkomen je netto misloopt. Om dit te kunnen berekenen zijn financiële stukken nodig, zoals je winst- en verliesrekening. Laat je boekhouder dan ook weten dat je niet kunt werken en je financiële stukken nodig hebt om te bewijzen welk inkomen je zou hebben gehad als je wél had kunnen werken. Financiële stukken van een paar jaar vóór het ongeval zijn dan ook nodig. Hiermee kun je laten zien wat je normaal gesproken aan inkomen hebt.

Inhuren extra arbeid

Duurt jouw arbeidsongeschiktheid lang, dan komt het bestaan van je bedrijf misschien in gevaar. Het is in het belang voor jou als zzp’er maar ook voor de aansprakelijke partij, om te zorgen dat het bedrijf blijft bestaan. Het bedrijf zorgt namelijk voor jouw inkomen. Is de verwachting dat je in de nabije toekomst weer kunt werken, dan is alleen het betalen van je gemiste inkomen misschien niet voldoende. Mogelijk dat iemand moet worden ingehuurd, die zorgt voor omzet in je bedrijf. Ga hierover in gesprek met de aansprakelijke verzekeraar.

Hulp van specialisten

Een actieve aanpak door de verzekeraar tijdens jouw arbeidsongeschiktheid is nodig om te voorkomen dat jij of je bedrijf in de problemen komt. Gedacht kan worden aan inzet van een arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige kan voorstellen doen om te zorgen dat je bedrijf blijft voortbestaan en jou helpen om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Zijn er misschien voorzieningen nodig en aan te vragen, kan je werk of je manier van werken worden aangepast, is er een taakverschuiving mogelijk? De arbeidsdeskundige begeleidt jou hierbij.

Het is mogelijk dat ook via de verzekeraar een soort van bedrijfsarts wordt ingeschakeld om te beoordelen welke werkzaamheden jij niet kunt uitvoeren en jou te helpen/begeleiden bij de re-integratie. Zo kan goed worden gekeken waar je hulp bij nodig hebt in je bedrijf.

Ook je boekhouder kan een grote rol spelen. Het advies is dan ook om zo snel mogelijk je boekhouder op de hoogte te stellen dat je niet kunt werken. Zoals eerder aangegeven, zal je boekhouder de financiële stukken moeten klaarmaken om je gemiste inkomen aan te kunnen tonen. Het is ook aan te raden dat je boekhouder bij een gesprek met de verzekeraar bij jou thuis aanwezig is.

Mocht je geen boekhouder hebben of is het berekenen van jouw verlies aan verdienvermogen lastig, dan kan een bedrijfseconoom worden ingeschakeld. De bedrijfseconoom kan iets zeggen over de winstgevendheid van je bedrijf voor het ongeval. Daarnaast kan de bedrijfseconoom onderzoek doen naar de markt waarin je onderneemt. Is deze markt sinds het ongeval gekrompen of juist gegroeid? En wat heeft dit voor gevolgen voor je bedrijf? Hoe zou jouw bedrijf eruit hebben gezien als je het ongeval niet was overkomen?

Deskundige bijstand

Het liefst richt jij je op je herstel, maar ondertussen heb je financiële zorgen, zijn er allerlei specialisten die zich met je gaan bemoeien en zie jij door de bomen het bos niet meer. Het is belangrijk dat je je als zzp’er laat bijstaan door een deskundige die jou helpt. Iemand die overlegt met alle specialisten en de aansprakelijke verzekeraar, de juiste vragen stelt, jou uitlegt wat je rechten zijn, wat je kunt verwachten en juridische kennis van zaken heeft. Zo kan de jurist in overleg gaan met de verzekeraar over het inhuren van iemand die zorgt voor omzet in jouw bedrijf, mogelijk het inschakelen van een arbeidsdeskundige en/of het inschakelen van een bedrijfseconoom. Jouw jurist zorgt dat jij je kunt richten op herstel. 

Flyct
Partner van ZZP Barometer

Wanneer je slachtoffer bent van een ongeval en hierdoor schade oploopt, dan heb je recht op een schadevergoeding. Flyct zorgt ervoor dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Onze dienstverlening kost je niets, alle kosten worden namelijk verhaald op de verantwoordelijke partij als deel van de letselschadeclaim.

Bekijk alle artikelen van Flyct →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →