You’ll never walk alone!

Het is donderdagochtend, de dag dat mijn jeugdvriend jarig is. Zoals elk jaar stuur ik hem ook nu een felicitatie via WhatsApp. Waar het contact normaal bij slechts enkele keren op en neer pingen stopt, hebben we nu een berichtenstroom waarin we elkaar in korte tijd op efficiënte wijze online bijpraten. Terwijl ik mijn vrouw over ons uitgebreide contact vertel, voel ik de glimlach op mijn gezicht, ik ben kennelijk blij dat mijn jeugdmaat en zijn gezin het tijdens de coronacrisis goed gaat, ietwat verbaasd begin ik aan mijn lunch….

Onzekere tijden

Na een aantal weken binnen werken en social distancing, besluit ik om te ontladen en stap ik op mijn racefiets om te gaan fietsen. Onderweg flitsen de afgelopen weken voorbij. Een kleine maand geleden had ik tot aan de zomervakantie zicht op een goed gevulde agenda. Na het bericht van Rutte volgden er in twee dagen tijd de nodige e-mails en telefoontjes met alleen maar annuleringen. Bijna alle geplande trainingen en lezingen in 1 klap uit mijn agenda. De daarbij behorende omzet zag ik als sneeuw voor de zon verdwijnen en voelde daarbij  een soort van blinde paniek. Het hardnekkige COVID-19 griepvirus bracht, net zoals vele anderen nu ook mij tot stilstaan in beweging. In het vooruitzicht zijn vanaf dit moment als zzp’er onzekere tijden nog mijn enige zekerheid.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Helder zicht

Terwijl ik de rijwind op mijn gezicht voel, besef ik mezelf dat ik sinds de start van deze sociale lockdown het journaal weer volg, mijn Social media beter in de gaten houd en ik regelmatig telefonisch contact heb met een aantal gelijkgestemden. Op deze manier hoop ik telkens een zo goed mogelijke inschatting te maken van de ontstane situatie waarin we beland zijn. De conclusie is inmiddels duidelijk, ons systeem is ontwricht, we zijn in een crisis situatie beland, met dwingende adviezen, noodmaatregelen en restricties als resultaat.  De afgelopen twee weken is mijn blinde paniek beetje bij beetje omgebogen naar een gevoel van berusting en acceptatie. Inmiddels heb ik met een heldere blik mijn eigen to-do lijst opnieuw geprioriteerd en daarmee richting bepaald.

Kans

De evolutie theorie van Darwin is de laatste tijd veel als gedachtegoed door mijn hoofd gegaan  Deze theorie verkondigt dat niet de sterkste of de meest intelligente overleven, maar dat juist diegenen die zich het beste kunnen aanpassen aan veranderingen de grootste kans maken. Als ondernemende levenskunstenaar heb ik mezelf met behulp van deze gedachtespinsels gedwongen om anders naar de COVID-19 uitbraak te kijken. Het Griekse woord crisis heb ik letterlijk vertaald en ontdekt dat dit rijtje letters simpelweg doorbraak betekent. Ik besef dat de huidige situatie een kans biedt om naar mezelf te kijken, te bezinnen, stil te staan en vanuit deze rust een eigen doorbraak te creëren. Ik schakel een tandje zwaarder en draai de dijk op langs de Zuid-Willemsvaart.

Radio

Ruim drie weken geleden besloot ik om mijn mee-verander-spieren maar weer eens flink te trainen. Omgaan met verandering is mij niet vreemd, tijdens mijn Defensietijd hield ik me jarenlang bezig om anderen onder fysiek verzwaarde omstandigheden daarmee te leren omgaan. Tijdens de fietsrit denk ik terug aan mijn inbreng voor New Business Radio. Tijdens een uitzending die in het teken stond van “Werken ten tijde van Corona” vroeg de presentator zich af hoe ik in 2017, als deelnemer aan het populaire TV-programma Expeditie Robinson, omging met veranderingen. Wat ik op stille momenten deed om mijn mindset op orde te houden. Hij was nieuwsgierig wat ik van die lessen tijdens deze crisis kan gebruiken. Met een glimlach herinner ik dat ik hem vertelde dat het woord immuniteit voor mij tijdens Expeditie Robinson de betekenis gekregen heeft dat andere deelnemers je niet naar huis mogen stemmen. Dit dus geen enkele relatie heeft met immuun zijn voor het coronavirus. Tijdens deze live-radio-uitzending wordt de door Rutte genoemde groeps-immuniteit besproken. Daarbij maak ik de vergelijking dat op een onbewoond eiland, net zoals nu bij de coronacrisis, samenwerken een noodzaak is om te overleven. Dat besef is ondertussen in heel Nederland zo langzamerhand ingedaald.

ZACV

In de uitzending leg ik uit waarom ik geloof dat deze crisis ook persoonlijke kansen op doorbraken biedt. De interactie met de presentator verloopt soepel, zijn vragen zijn helder en mijn antwoorden worden telkens door hem zorgvuldig aangescherpt. Na het ophangen van de telefoon, voel ik me op een prettige manier uitgedaagd en word ik daardoor een kleine 30 jaar terug in de tijd geworpen. Uit het niets flitst er een kreet voorbij die tijdens de onderofficiers opleiding met de paplepel ingegoten werd. In gedachten hoor ik mijn toenmalige pelotons commandant zeggen; “Mannen broeders, in de komende 24 maanden leiden wij u op om in tijden van crisis ZACV te handelen en te doen wat op dat moment noodzakelijk is”. Maar waarom denk ik hier nu aan op het moment dat ons gevraagd wordt sociaal contact te vermijden ? Wat heeft dit te maken met het ontzien van ouderen en zelf zoveel mogelijk thuis blijven? Aansluitend hoor ik mezelf hardop zeggen: “U handelt Zelfstandig, bent Actief, komt met Creatieve oplossingen en voert deze Verantwoordelijk bewust uit” en herinner dat destijds de letter V het moeilijkst was om consequent en goed toe te passen.

Ping

Inmiddels ben ik een dik uur met mijn racefiets onderweg, luisterend naar “No woman, No Cry” denk ik aan de belangrijkste dames in mijn leven. Terwijl de wind mijn gezicht streelt, ik naar mooie vergezichten kijk die de Oude Peel zo typeren, flitsen in gedachten mijn moeder, mijn echtgenote en 2 dochters door het hoofd. De ping van een WhatsApp bericht verstoort roekeloos dit moment, ietwat geïrriteerd lees ik 5 minuten later bij het thuiskomst het appje van mijn oudste dochter. In haar bericht stelt ze de vraag hoe laat wij op Eerste Paasdag samen brunchen en of we daarvoor of daarna samen gaan wandelen. Het is fijn hoe zij altijd bezig is met samenzijn, door de vraag over wandelen flitst Sander Hoogendoorn van BNNVARA  door mijn hoofd. in zijn Radio Show “Sanders Vriendenteam” bracht hij samen met ruim 160 andere Europese Radio Stations het lied  “You’ll never walk alone !” ten gehore.

Doorbraak

Ik denk terug aan het laatste nummer tijdens mijn bruiloft, vrouwlief was toen vijf maanden zwanger van onze oudste dochter, tijdens het elkaar vasthouden, zie ik in mijn ooghoeken de glimlach van mijn moeder, een dichte kring van familie en vrienden beschermt ons, uit volle borst zingt iedereen de tekst: “Walk on through the wind, Walk on through the rain, Though your dreams be tossed and blown…….Walk on, walk on….With hope in your heart, And you’ll never walk alone….”

 Ik voel me veilig en besef dat mijn doorbraak is begonnen………keep up the good vibe and stay safe…

Herold Dat

Als docent fysieke en mentale vorming deelt Herold Dat zijn inzichten over Mentale Kracht, Leidinggeven, Stress Reductie en Agressie regulatie. Door te investeren in het (zelf) Leiderschap, de team-balans en het kunnen presteren onder druk, levert hij daarmee een bijdrage aan een duurzame inzetbaarheid en de veerkracht van personeel binnen diverse organisaties. Daarnaast was Herold Dat deelnemer aan Expeditie Robinson 2017.

Bekijk alle artikelen van Herold Dat →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →