Zzp’ers tonen weerbaarheid na eerste coronaklappen

ZZP Barometer | Flexwerkplekken

Bijna de helft van de zzp’ers is geen omzet misgelopen en een groot deel kan zich goed vinden in het overheidsbeleid voor zelfstandigen.

Een kleine 40 procent van de zzp’ers is geen omzet misgelopen en maar liefst 8 op de 10 blijkt een financiële buffer te hebben om klappen op te vallen. In het tweede kwartaal verwacht bovendien nog maar 17% in de problemen te komen, waar dat begin april nog 30% was. Bovendien is de meerderheid tevreden met het overheidsbeleid voor zelfstandigen en is er zelfs begrip voor de partnertoets die inmiddels weer van toepassing is. Dit blijkt uit onderzoek van MoneyMonk.

“We schrokken in april van de grote omzetverliezen bij zzp’ers en die treffen helaas nog steeds een kleine groep,” vertelt Jasper Horstink, oprichter van MoneyMonk. “Toch zien we ook dat er vooral positiviteit heerst en dat de echt financiële problemen uit lijken te blijven. Zzp’ers laten zich niet zomaar uit het veld slaan.” 

Van de meer dan 600 ondervraagde zzp’ers blijkt 39,4% geen omzet te zijn misgelopen. Van de zelfstandigen die wel omzet misliepen gaat het bij 19% om meer dan 10.000 euro en bij slechts 8% om meer dan 25.000 euro. Een grotere groep is zo’n 5.000 euro misgelopen.

Hier staat tegenover dat 83% aangeeft een financiële buffer te hebben en dat slechts 17% aangeeft financiële problemen te verwachten. Dat was in april nog 30%, waarmee het erop lijkt dat zzp’ers zich al gedeeltelijk hebben kunnen herstellen. Bovendien geeft nu 60% aan meer dan 3 maanden vooruit te kunnen, terwijl dat eerder nog maar 47% was. 

Slechts 24% van de zzp’ers heeft noodhulp aangevraagd en nog 7% is van plan dat te gaan doen. Een groot deel van de zelfstandigen geeft bovendien aan tevreden te zijn met het overheidsbeleid voor zzp’ers. Zelfs de toevoeging van de partnertoets in het tweede kwartaal wordt door 73% van hen die daarmee bekend zijn neutraal tot positief beoordeeld. 

“We zien dat 7% van de zzp’ers erover nadenkt om te stoppen. Heel pijnlijk en ontzettend zonde, maar dat betekent ook dat de grote meerderheid het wel ziet zitten en het hoofd nog goed boven water weet te houden.”

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (Download Pdf).

Jasper Horstink
Jasper Horstink

Jasper Horstink is oprichter en directeur van MoneyMonk, Online Boekhouden voor ZZP’ers. Na 10 jaar werkzaam geweest te zijn in de bankwereld (business-banking: ABN Amro Bank en Deutsche Bank) richte hij in 2013 samen met zijn broer MoneyMonk op. Inmiddels is MoneyMonk toonaangevend voor éénvoudig, snel maar vooral efficient boekhouden voor ZZP’ers. MoneyMonk is in 2015 door BNR ZZP Café uitgeroepen tot hét meest gebruiksvriendelijkste boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Bij MoneyMonk hebben we maar één missie: boekhouden écht makkelijk maken!

Bekijk alle artikelen van Jasper Horstink →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →