Zzp poll peilt mening zelfstandigen over de overheid

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
businessman-449927_1280

“Zzp mening helpt discussie onderzoek Ministeries”

ONL voor Ondernemers heeft in de poll van 8 oktober gepeild hoe ondernemers denken over het zzp-beleid van de overheid. De vragen in de poll betroffen de zelfstandigenaftrek, de invoering van de Beschikking Geen Loonbelasting in combinatie met een webmodule, minimumtarieven voor zzp’ers in cao’s en toegang tot arbeidsgerelateerde zorg. Op dit moment is er verspreid over verschillende Ministeries een groot onderzoek gaande over de rol van zzp’ers in de economie en het effect van de opkomst van zzp’ers op het stelsel van de sociale zekerheid. De resultaten van dit onderzoek worden op 1 december 2014 gepresenteerd. ONL voor Ondernemers zal de resultaten van deze poll gebruiken in de discussie die plaatsvindt na publicatie van het onderzoek.

Zelfstandigenaftrek

De poll heeft onderzocht hoe ondernemers denken over de
zelfstandigenaftrek in relatie tot ondernemerschap, het aannemen van personeel en de algemene groei van het bedrijf. Staatssecretaris Wiebes heeft op 17 september 2014 in het Financieel Dagblad gezegd dat de zelfstandigenaftrek een rem zou zijn op ondernemerschap.
Een totaal van 86% van de respondenten geeft aan dat de Staatssecretaris onterecht een verband ziet tussen het aannemen van personeel en de zelfstandigenaftrek. De groei van het bedrijf hangt af van de kansen die een ondernemer ziet, de ontwikkelingen van het bedrijf, de loonkosten en arbeidswetgeving. Een groep van 11% geeft aan dat investeren en personeel aannemen los staan van de zelfstandigenaftrek. Slechts een zeer kleine groep van 3% ziet de zelfstandigenaftrek daadwerkelijk als een reden om af te zien van het aannemen van personeel.

Vraag_Zelfstandigenaftrek 1

Afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie en invoering van de Beschikking Geen Loonbelasting

Op 22 september heeft Staatssecretaris Wiebes bekend gemaakt dat de VAR wordt afgeschaft en dat hiervoor een Beschikking Geen Loonbelasting (BGL) voor in de plaats komt. De BGL wordt vormgegeven middels een webmodule. Zowel de ondernemer als de opdrachtgever moeten dan een set vragen invullen. Aan de hand van de vragen wordt bepaald wordt of de opdrachtgever werkgeverspremies moet afdragen en of de ondernemer echt als zelfstandige actief is. Een totaal van 49% van de respondenten vindt de vervanging van de VAR door de BGL geen goed idee. Uit de individuele reacties blijkt dat een meerderheid van de ondernemers liever heeft dat de huidige regels worden gehandhaafd. Veelvuldig wordt opgemerkt dat de BGL de administratieve lasten verhoogd en een extra barrière opwerpt voor een ondernemer om een opdracht binnen te halen. Een totaal van 25% van de respondenten geeft aan dat het hen niet uitmaakt of de VAR wordt vervangen door de BGL. Opdrachtgevers en opdrachtnemers weten binnen de kortste keren hoe de webmodule moet worden ingevuld om de BGL te krijgen.
Een totaal van 13% geeft aan dat de aankomende verandering gaat helpen om schijnzelfstandigheid te bestrijden.

Vraag_VAR-BGL 2

Afspraken over minimumtarieven bij het aannemen van zzp’ers in cao’s

Volgens een advies aan het Europese Hof van Justitie zouden vakbonden onder bepaalde voorwaarden in CAO’s afspraken mogen maken over minimumtarieven voor zzp’ers in hun sector. Een grote meerderheid van 80% van de ondernemers geeft aan dat ondernemers zelf hun tarieven moeten kunnen bepalen en dat vakbonden hier niets mee te maken hebben. Daarnaast wijst een groep van 10% op het risico dat minimumtarieven snel dreigen te veranderen in maximumtarieven. Een totaal van 9% van de respondenten stelt dat cao afspraken over minimumtarieven voor zzp’ers de enige manier zijn om social dumping en uitbuiting te voorkomen.

Vraag_Tariefafspraken-zzpers-in-caos 3

Arbeidsgerelateerde zorg

De SER heeft op 18 september 2014 een advies uitgebracht waarin staat dat zzp’ers toegang moeten krijgen tot wat heet ‘arbeidsgerelateerde zorg’. Dit houdt in dat bedrijfsartsen beschikbaar moeten komen voor zzp’ers.
Een totaal van 49% van de respondenten vindt dit een opmerkelijke gedachte. Zij zien de rol van de bedrijfsarts voornamelijk om een zieke werknemer te begeleiden zodat deze zo snel mogelijk weer terug aan het werk kan. Dit heeft niets met zzp’ers te maken. Een totaal van 38% heeft geen problemen met de toegang van zzp’ers tot een bedrijfsarts met de nadrukkelijke vermelding dat het niet verplicht gesteld moet worden. Een groep van 10% heeft op deze vraag geen antwoord gegeven en 3% vindt het advies van de SER een goed idee. Deze groep is het eens met de stelling dat een bedrijfsarts toegespitste zorg kan leveren voor zzp’ers voor aandoeningen die zij mogelijk oplopen als gevolg van hun activiteiten.

Vraag_Arbeidsgerelateerde-zorg 4

Bron: ONL

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →