Zzp’er kost schatkist te veel geld

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ID-100159739

Kabinet werkt aan plan voor minder zzp’ers

Het kabinet ontwikkelt plannen om de groei van zzp’ers in te dammen. Fiscale faciliteiten als de belastingaftrek voor zelfstandigen zullen moeten verdwijnen en voor werkgevers wordt het minder aantrekkelijk om een zzp’er in te huren.

Angst voor uithollen

Het aantal zzp’ers stijgt de afgelopen jaren snel. Op dit moment zijn er zo’n 800.000 zelfstandigen, die gebruik kunnen maken van fiscale voordelen, zoals zelfstandigen- en startersaftrek en de winstvrijstelling voor het midden- en kleinbedrijf, waardoor ze minder belasting betalen en de schatkist geld misloopt. Volgens het FD is er daarom in Den Haag de angst dat zelfstandigen het stelsel steeds meer “uithollen”.

Doorn in het oog

De ministeries van Sociale Zaken, Algemene Zaken, Financiën en Economische Zaken doen daarom nu onderzoek naar de positie van zzp’ers en komen begin december met plannen. Uit stukken die het FD in handen zegt te hebben, blijkt volgens de krant dat in die plannen een aantal voordelen worden afgebouwd. Nu hoeven zelfstandigen over de eerste 7280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. De zogenoemde zelfstandigenaftrek is Den Haag een doorn in het oog, omdat dit per jaar de overheid zo’n 1,8 mrd euro kost. Ook de regeling voor startende ondernemers – de startersaftrek – en de mkb-winstvrijstelling staan ter discussie, zo zeggen bronnen tegen het FD. Door deze laatste twee regelingen betalen zzp’ers bijna geen belasting over de eerste 24.000 euro die ze verdienen.

Terugdringen schijnzelfstandigen

Het kabinet is ook bezig om het aantal ‘schijnzelfstandigen’ terug te dringen. Dat gaat om constructies waarbij een bedrijf medewerkers ontslaat om ze daarna als zelfstandige weer in te huren. Het zijn dan eigenlijk verkapte werknemers. Om dat tegen te gaan zijn er plannen om in de eerste helft van 2015 de ‘Beschikking geen loonheffingen’ in te voeren als vervanger voor de ‘VAR-verklaring’. Dit geeft dan ook de opdrachtgever van de zzp’er meer verantwoordelijkheid.

Bron: FD
Foto: Pakom

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →