Niels Klevant Groen: “Zorg voor een gezonde buffer”

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Interview met Niels Klevant Groen van Klevant Groen

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Niels Klevant Groen van Klevant Groen. Wij vroegen hem hoe hij zijn zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Ik werk als zelfstandig inspecteur en adviseur: ik maak op basis van conditiemetingen meerjarenonderhoudsplannen op het gebied van installatietechniek. Dat doe ik voor vastgoedeigenaren, beheerders en grotere installateurs. Daarnaast maak ik assetlijsten die het beheer van gebouwen gemakkelijker moeten maken en kijk ik of gebouweigenaren en gebruikers aan alle wet- en regelgeving voldoen die gelden bij het gebruiken van een gebouw.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

Ik heb voor Knab gekozen omdat het in eerste instantie gewoon de voordeligste oplossing voor mij was. Ik heb niet heel veel transacties, wil wel een goede app en een gratis spaarrekening. Daarnaast krijg je bij Knab ook nog rente op je betaalrekening en verlenen ze allerlei diensten extra (bv. verzekeringen) en kan je op verschillende plaatsen korting krijgen bij aanschaf van goederen of diensten.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Uiteraard moet je een reserve hebben om perioden van weinig inkomsten te kunnen overbruggen. Misschien is het zelfs nodig bij ziekte of arbeidsongeschikt raken, als je bijvoorbeeld een termijn eigen risico hebt bij je AOV. Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat opdrachtgevers niet of te laat betalen. Je moet toch eten en je vaste lasten betalen!

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Ik zorg ervoor dat ik niet alles uitgeef wat er binnenkomt. Uiteraard moet er sowieso geld opzij worden gezet voor de afdracht van belastingen etc., maar ik maak persoonlijk alleen naar privé over wat ik ook echt nodig heb, zo kom ik niet in verleiding meer op te maken. De rest staat op mijn zakelijke spaarrekening waar ik meer rente krijg dan op mijn privérekening en bovendien valt het dan niet in box 3, wat op dit moment nog voordeliger is.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

In 2019 ben ik gestart met ondernemen en ik heb mezelf voorgenomen dat mijn omzet dit jaar de kosten (incl. “loon”) ruim moet dekken. Voor de komende jaren heb ik uiteraard hogere doelen gesteld, dan wil ik ook ruimte hebben voor pensioen, eventueel investeringen etc. Mocht nu blijken dat de doelen niet haalbaar zijn gebleken is het misschien beter om niet te blijven ondernemen, maar dat overleg ik uiteraard ook met mijn (niet zakelijke) partner: mijn vrouw.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Er zijn als zzp’er verschillende manieren om geld opzij te zetten voor later, maar ik ben er nog niet helemaal uit wat nu de beste is. Alle verschillende vormen zoals pensioen opbouwen, zelf sparen/beleggen, investeren in een tweede huis hebben voor- en nadelen en die moet ik eerst even goed op een rijtje zetten. Nu ben ik nog niet aan mijn pensioen toe, dus ik heb nog even. Wat ik al heb kan ik natuurlijk zien in mijnpensioenoverzicht.nl

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Ultiem weet ik niet, maar zorg voor een gezonde buffer, en dat kan denk ik alleen maar als je een gezonde vergoeding voor je werk krijgt. Denk aan een passend uurtarief, als je opdrachtgever dit niet wil betalen, kijk dan of je het ergens anders wel kunt verdienen. Klinkt nu natuurlijk redelijk makkelijk, misschien is de markt er op dit moment ook wel naar, maar profiteer er van.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →