“Meer berichtgeving over zzp’ers”

Avatar foto Opinie
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Lorenz van Gool is freelance journalist bij NU.nl op de afdeling Economie en bij NUzakelijk.nl. Hij schrijft veel over zzp’ers en freelancers en is ook actief met zijn Engelstalige blog StartupJuncture.com.

Er is in 2013 weer veel gebeurd rondom de zzp’er, freelancer en interim professional. Wat vond jij het opvallendste nieuws?

“Er viel een groot licht op de schijnzelfstandigheid van werknemers. Opvallend, aangezien het kabinet dit wilde aanpakken. Gelukkig wordt dit probleem ook andersom aangepakt: er komt meer aandacht voor werknemers die hiertoe gedwongen worden door hun werkgever.”

Uiteraard waren er hoogte- en dieptepunten in 2013, ook in de zzp-markt. Noem een hoogtepunt en een dieptepunt dat jou is bijgebleven.

“Hoogtepunt: de eerste geluiden over een collectief pensioenfonds. Dieptepunt: de beperking van de zelfstandigenaftrek.”

Er zijn maar liefst 141.000 zzp’ers bijgekomen in 2013. Wat vind jij van deze ontwikkeling?

“Deze ontwikkeling is kenmerkend voor de malaise op de banenmarkt. Logisch dat mensen dan maar voor zichzelf beginnen. Aan de ene kant een mooie ontwikkeling, want het biedt een vangnet. Aan de andere kant een donker vooruitzicht, want niet iedereen is geschikt als zzp’er. Zo’n persoon kan zich dan van de regen in de drup werken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat ondenemen niet vanzelf.”

Welke ontwikkelingen gaan we in 2014 zien rondom de zzp’er en freelancer? Welke topics zijn/worden belangrijk(er)?

“Ten eerste: het worden er steeds meer. 2014 wordt een wake-upcall voor zzp’ers die het ondernemers-gen niet in zich hebben. Met zóveel nieuwe zzp’ers op de arbeidsmarkt verschaalt het aanbod. Voor velen is het dan lastig om zich bijvoorbeeld van die andere lifecoach te onderscheiden.”

En welk nieuws kunnen we vanuit jouw organisatie verwachten in 2014?

“Meer berichtgeving over zzp’ers, freelancers en interimmers.”

Tenslotte… wat is jouw ultieme tip voor de zzp’er om (nog) succesvol(ler) te worden in 2014?

“Leer zo snel als je kan jouw unique selling point (USP) kennen, anders modder je maar wat aan. En werk zoveel mogelijk samen met andere zzp’ers en freelancers. Alleen is het lastig je hoofd boven het water te houden.”

Meer info? Ga naar www.nuzakelijk.nl/zzp/

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →