Asscher bestrijdt flex in achterhoedegevecht

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Payrolling | ZZP Barometer

De strijd tegen onomkeerbare opmars van flex

Creatieve flexbureaus hebben er per 1 januari 2015 een uitdaging bij. De nieuwe ontslagregels van minister Asscher van Sociale Zaken maken het namelijk flink lastiger voor werkgevers om van hun payrollmedewerkers af te komen. De rechtsbescherming van die groep wordt gelijkgetrokken met de werknemer in vaste dienst.

Grondige onderbouwing

De payrollconstructie, waarbij bedrijven het werkgeverschap grotendeels uitbesteedden aan derden, is in de huidige vorm geen lang leven beschoren en daar hoeven we niet rouwig om te zijn. Veel werkgevers gebruikten deze constructie om reguliere ontslagbescherming te omzeilen, en lieten payrollers hetzelfde werk doen als collega’s in vaste dienst. Tot nu toe stuurde de opdrachtgever deze payrollmedewerkers vaak zonder opgaaf van reden de laan uit, straks eist het UWV een grondige onderbouwing.

De belangrijkere, onderliggende vraag is of Asscher niet een achterhoedegevecht voert, door via het in 2013 afgesloten Sociaal Akkoord te proberen om de flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt af te remmen. De nieuwe payrollbescherming is maar een klein radertje in dat offensief, dat in 2015 grotendeels zijn beslag krijgt. De nieuwe ontslagvergoeding, die duurder uitpakt voor kleine bedrijven, treedt in juli in werking, en flexwerknemers krijgen dan ook eerder recht op een vast contract. Het probleem is dat de structurele problemen op de arbeidsmarkt een grondige aanpak vereisen. De kloof tussen vast en flex is te groot geworden, en flexibilisering laat zich niet repareren met een handvol regels. De poging om flexwerknemers eerder recht te geven op een vast contract, zal er in de praktijk toe leiden dat ze eerder moeten vertrekken. En het verdwijnen van de goedkope ontslagroute betekent voor veel sectoren dat de ¬inhuur van zzp’ers verder wordt aangejaagd. Er is dan ook alle reden voor werkgevers, kabinet en de vakbeweging om niet af te wachten of het Akkoord in 2015 wel effect krijgt. Ze moeten nu al een visie ontwikkelen over wat er in het volgende Sociaal Akkoord zou moeten staan. Een visie die recht doet aan de onomkeerbare opmars van flex.

Bron: FD

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →