De strijd tegen onomkeerbare opmars van flex
Creatieve flexbureaus hebben er per 1 januari 2015 een uitdaging bij. De nieuwe ontslagregels van minister Asscher van Sociale Zaken maken het namelijk flink lastiger voor werkgevers om van hun payrollmedewerkers af te komen. De rechtsbescherming van die groep wordt gelijkgetrokken met de werknemer in vaste dienst.
Grondige onderbouwing
De payrollconstructie, waarbij bedrijven het werkgeverschap grotendeels uitbesteedden aan derden, is in de huidige vorm geen lang leven beschoren en daar hoeven we niet rouwig om te zijn. Veel werkgevers gebruikten deze constructie om reguliere ontslagbescherming te omzeilen, en lieten payrollers hetzelfde werk doen als collega’s in vaste dienst. Tot nu toe stuurde de opdrachtgever deze payrollmedewerkers vaak zonder opgaaf van reden de laan uit, straks eist het UWV een grondige onderbouwing.
De belangrijkere, onderliggende vraag is of Asscher niet een achterhoedegevecht voert, door via het in 2013 afgesloten Sociaal Akkoord te proberen om de flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt af te remmen. De nieuwe payrollbescherming is maar een klein radertje in dat offensief, dat in 2015 grotendeels zijn beslag krijgt. De nieuwe ontslagvergoeding, die duurder uitpakt voor kleine bedrijven, treedt in juli in werking, en flexwerknemers krijgen dan ook eerder recht op een vast contract. Het probleem is dat de structurele problemen op de arbeidsmarkt een grondige aanpak vereisen. De kloof tussen vast en flex is te groot geworden, en flexibilisering laat zich niet repareren met een handvol regels. De poging om flexwerknemers eerder recht te geven op een vast contract, zal er in de praktijk toe leiden dat ze eerder moeten vertrekken. En het verdwijnen van de goedkope ontslagroute betekent voor veel sectoren dat de ¬inhuur van zzp’ers verder wordt aangejaagd. Er is dan ook alle reden voor werkgevers, kabinet en de vakbeweging om niet af te wachten of het Akkoord in 2015 wel effect krijgt. Ze moeten nu al een visie ontwikkelen over wat er in het volgende Sociaal Akkoord zou moeten staan. Een visie die recht doet aan de onomkeerbare opmars van flex.
Bron: FD