Wat zijn regels voor een zzp-opdracht?

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Kleine, grote, lange en korte opdrachten voor zzp’ers

Opdrachten voor zzp’ers of freelancers kunnen klein of groot zijn en kort of lang duren en gericht op het bereiken van resultaat, het leveren van een product of het uitvoeren van een dienst.

Verkapte vorm van loondienst

In ons land worden freelance-contracten van een langere duur, een half tot een heel jaar, door de belastingdienst soms gezien als een verkapte vorm van loondienst, en de opdrachtgever en de freelancer kunnen in zo’n geval alsnog aangeslagen worden voor het werkgeversdeel van de loonbelasting en sociale premies. Daarom is het voor de opdrachtgever belangrijk dat de zzp’er of freelancer een zogenaamde Verklaring Arbeidsrelatie, VAR, overlegt. Een ander kenmerk van werken op freelancebasis is het hebben van meerdere opdrachtgevers. Als gedurende een langere periode een freelancer slechts een enkele opdrachtgever heeft kan dat gezien worden als loondienst. Vaak wordt freelance-arbeid vergoed op basis van de geleverde prestatie, maar soms ook op basis van gedeclareerde uren. In dit laatste geval kan loondienst ontstaan. Als een zzp’er of freelancer werk uitvoert voor iemand anders, is er geen wettelijke plicht om een VAR aan te vragen. Opdrachtgevers kunnen wel om een VAR vragen als ze twijfelen aan de aard van de arbeidsrelatie. Als zzp’er of freelancer kun je dan altijd een VAR aanvragen bij de Belastingdienst.

VAR

Een Verklaring arbeidsrelatie ,VAR, is een verklaring van de Belastingdienst over de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer. Met deze verklaring weet uw opdrachtgever of hij u als een zelfstandig ondernemer moet beschouwen. Hij weet dan ook of hij belasting en premies moet inhouden op uw vergoeding. U kunt een VAR aanvragen bij de Belastingdienst.

Afspraken maken

Maak bij opdrachten altijd een offerte en vermeld daarin alle afspraken. Vermeld de kosten van materialen, transport, uren, meer- of minderwerk, btw enz. Leg ook vast wie waar verantwoordelijk voor is. Zorg voor sluitende leveringsvoorwaarden en leg voordat je als zzp’er of freelancer daadwerkelijk aan het werk gaat, de opdrachten vast in een overeenkomst.

Bron: Rijksoverheid / Wikipedia

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →