Tip voor zwangere zzp’ers

Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp’er en zwanger, daar is ook een regeling voor!

Op een zwangerschapsuitkering als zelfstandig ondernemer, zzp’er, heb je recht, maar je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dat recht op uitkering als zzp’er gaat om een periode van ten minste 16 weken tijdens en na de zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling, ZEZ.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

De ZEZ voorwaarden

Het is natuurlijk logisch dat je als zwangere zzp’er wel aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, wil je in aanmerking komen voor de Zelfstandig en Zwanger-regeling. Je komt in aanmerking voor een ZEZ als je voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden:
– Je bent zelfstandige met of zonder personeel.
– Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, artiest,
huisarts, alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp.
– Je bent meewerkend echtgenote/partner van een zelfstandige.

Als je een ZEZ-uitkering wilt aanvragen, doe je dat uiterlijk 2 weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij het UWV. Met de aanvraag stuurt je de zwangerschapsverklaring van jouw huisarts of verloskundige mee. Het UWV kan je ook vragen naar kopieën van belastingaanslagen.

De urennorm

Het aantal gewerkte uren is belangrijk, dar wordt naar gekeken. Als je in het kalenderjaar voordat jouw zwangerschapsuitkering ingaat ten minste 1.225 uur als zelfstandige heeft gewerkt, ontvangt je de maximale uitkering. De maximale uitkering is gelijk aan het minimumloon Werkte je in dat jaar minder dan 1.225 uur, dan is de uitkering lager. De hoogte van de ZEZ is dan afhankelijk van de winst in dat jaar. Dat geldt ook als je partner of meewerkend echtgenote bent.

Vrijwillig verzekerd bij UWV

Ook als je een vrijwillige verzekering voor de Ziektewet hebt afgesloten bij uitkeringsinstantie UWV, kun je recht hebben op een ZEZ-uitkering. Je krijgt dan alleen een ZEZ-uitkering als die hoger is dan het bedrag waarop je recht hebt op grond van jouw vrijwillige verzekering.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Afgesloten AOV

Heb je bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten, dan ontvangt je als zzp’er van deze verzekering vaak ook een uitkering bij zwangerschap. Dit heeft geen invloed op de ZEZ-uitkering. Wel kan het zijn dat de verzekeraar de uitkering vermindert als je ook een ZEZ-uitkering ontvangt. Vraag dit na bij jouw verzekeraar.

Ingangsdatum ZEZ

De periode waarin je een ZEZ-uitkering ontvangt, is ten minste 16 weken. De periode gaat in 6 tot 4 weken voor de dag na jouw vermoedelijke bevallingsdatum. Je hebt altijd recht op minstens 10 weken ZEZ-uitkering na de bevalling.

Bron: Overheid

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →