Urencriterium voor de zelfstandig ondernemer

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Tips zzp-urencriterium

Het urencriterium is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat aftrekposten alleen beschikbaar zijn voor zelfstandigen voor wie ondernemen de belangrijkste bezigheid en inkomstenbron is. Om in aanmerking te komen voor sommige ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, moet je als zzp’er aan het urencriterium voldoen.

Urencriterium

Als zzp’er heb je een helder beeld nodig als het gaat over jouw bedrijf. De Belastingdienst probeert het de zelfstandig ondernemer wel makkelijker te maken, maar inzicht in de eigen onderneming staat toch wel voorop. Kosten, aftrekposten, urenregistratie, administratie, winst, verlies, btw-aangifte, allemaal zaken waar vanuit de Belastingdienst eisen aan worden gesteld. Het urencriterium is zo’n voorbeeld, ingesteld om ervoor te zorgen dat fiscale voordelen, zoals aftrekposten, alleen beschikbaar zijn voor zzp’ers die voldoen aan de eisen van het urencriterium.

Voorwaarden

Ben je zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan kun je in aanmerking komen voor bepaalde soorten ondernemersaftrek, een aftrekpost op jouw winst uit onderneming. Om te kunnen profiteren van sommige ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek dien je echter wel te voldoen aan een (verlaagd) urencriterium. Als je aan de volgend twee voorwaarden voldoet, zit het met het urencriterium meestal goed:

1. Je besteed minimaal 1.225 uren aan jouw onderneming(en), per kalenderjaar. Ook als je niet het hele jaar ondernemer bent, omdat je in de loop van het jaar bent gestart, moet je toch minimaal 1.225 uren aan jouw bedrijf besteden. Je mag dan niet de 1.225 uren evenredig aanpassen, 1225 uur is de ondergrens.

2. Je moet 50% van jouw totale arbeidstijd aan de onderneming(en) besteden, meer tijd dus dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld werken in loondienst). Fijn om te onthouden is dat je, als je in één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer was, je niet hoeft te voldoen aan deze voorwaarde.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen:

– Als je het werk als zzp’er onderbreekt door zwangerschap, tellen de niet-gewerkte uren, voor en na de bevalling, over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

– Als je als starter in aanmerking wilt komen voor een startersaftrek en start vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering, dien je te voldoen aan een verlaagd-urencriterium. Als ondernemer moet je dan minimaal 800 uur besteden aan jouw onderneming(en) per kalenderjaar, dan voldoe je aan het verlaagd-urencriterium.

Welke uren wel, welke uren niet

Alle uren die je als zzp’er besteedt aan jouw onderneming tellen mee voor het urencriterium. Zowel directe als indirecte uren. Dit zijn dus niet alleen de uren die je in rekening brengt aan jouw klanten (directe uren). Tijd die je bijvoorbeeld besteedt aan het maken van offertes, het bijhouden van de administratie, het maken van de zakelijke website, scholing of reistijd tel je ook mee voor het urencriterium (indirecte uren).

Bewijs

Je moet de hoeveelheid tijd die je in jouw onderneming hebt gestoken natuurlijk wel kunnen aantonen. Het is dus van groot belang een goede, toetsbare urenregistratie bij te houden, die bij controle van de Belastingdienst duidelijk kan aantonen dat aan het urencriterium is voldaan. Geen algemene en globale omschrijving, maar duidelijke samenhang tussen werkzaamheden en urenregistratie. Dit kan in de vorm van een agenda zijn, maar dat kan ook in een aparte urenregistratie. Voor overzicht en bewijs is het zaak zoveel mogelijk te bewaren, zoals facturen, ov-kaart, e-mails en bonnetjes, zodat er later geen misverstand kan ontstaan.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →