Netwerkmodel: uitbreiden voor ondernemers en zzp’ers

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
netwerk

Vijf stappen om te groeien met netwerkmodel

Er komt een moment dat je ‘vol’ zit. Je kunt niet meer werk aan, terwijl dat er wel is. Je kunt er dan voor kiezen om te groeien door personeel aan te nemen. Dit brengt als zzp’er of startende ondernemer echter allerlei verantwoordelijkheden en risico’s met zich mee die niet iedereen wil of kan nemen.

Je kunt echter ook kiezen voor een groei waarbij je samenwerkt met anderen zonder dat er een hiërarchische werkgever-werknemer relatie ontstaat. Dit noemen we de netwerkorganisatie. De volgende vijf stappen helpen je om te groeien door middel van het netwerkmodel. Dit is niet een methode waarbij je snel veel geld gaat verdienen. Dit is een duurzame manier van een netwerk bouwen en op een plezierige manier samenwerken om je droom waar te maken.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Denk verder

Net als je onderneming begint een netwerkorganisatie met een visie, een droom, iets dat je wilt bereiken. Besteed hierbij aandacht aan wat jij bijdraagt aan de wereld en niet alleen wat de wereld jou moet geven. Deze droom stuurt je netwerk en de keuze voor de partijen die je erin op wilt nemen.

Begin klein

Op basis van de droom ga je in je huidige netwerk kijken wie je aan je zou willen verbinden. Je hebt vast al een aantal mensen om je heen waar je wat meer mee doet, of die je regelmatig inhuurt. Kies ervoor om met deze mensen een wat vastere vorm te creëren door bijvoorbeeld iedere maand fysiek bij elkaar te komen. Je kunt er ook voor kiezen om dit vorm te geven in een soort lidmaatschap waar mensen voor moeten betalen. In ruil daarvoor bied je mensen iets interessants.

Vertrouwen, verantwoordelijkheid en vrijheid

Weet dat het tijd kost om elkaar goed genoeg te leren kennen om in een netwerk samen te werken. Je bent niet de baas en er is geen hiërarchie. Je hebt dus iets anders nodig om je op elkaar af te stemmen. Hier gelden de drie V´s. Je geeft elkaar vertrouwen voor dat wat de ander goed kan. Je hebt dan ook geen controle meer nodig. Zelf neemt iedereen de verantwoordelijkheid voor zijn of haar deel in het geheel. Tenslotte geeft dat vrijheid ten opzichte van elkaar, terwijl je wel dezelfde droom nastreeft.

Bouw het organisch uit

Als het vertrouwen er is, kun je met elkaar grotere projecten op gaan pakken. Je kunt bijvoorbeeld iemand de verantwoordelijkheid geven over een bepaald gedeelte. Vervolgens kunnen er meer mensen bij komen die door jouw partners worden begeleid.

Verdienmodel

Deze stap is bewust het laatst genoemd. Als je met elkaar het vertrouwen hebt en je wilt grote dingen gaan doen, bedenk dan hoe het geld gaat stromen. Waar komt het vandaan? Wie krijgt welk deel? Wie betaalt wat. Door dit in een later stadium pas aan te kaarten, kun je dit met elkaar gemakkelijk vormgeven, omdat het vertrouwen er al is.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →