Bouw een muur tussen je zakelijke en privé financiën als zzp’er

Bespaar geld als zzp’er in de bouw

Ben jij zzp’er in de bouw? Dan behoor je tot de snelst groeiende groep binnen de bouwsector. Ken je de voordelen van een aparte zakelijke rekening?
Voor zowel aannemers als stukadoors, mensen in de wegenbouw of de elektrotechniek kan het heerlijk zijn om niet meer voor de baas te werken, maar voor jezelf. Er komt natuurlijk heel veel kijken bij het starten van een eigen zaak. Je bespaart bijvoorbeeld veel tijd en energie als je jouw zakelijke en privé financiën scheidt.

Niemand verplicht jou om een zakelijke rekening te nemen. Je kunt je inkomsten gewoon op je privé-betaalrekening laten bijstorten, dus waarom zou je een extra zakelijke rekening openen? Toch biedt een aparte zakelijke rekening een aantal (financiële) voordelen. In dit blog lees je hoe een zakelijke rekening jou geld en tijd kan opleveren.

Betaal minder voor je benzine

Waarschijnlijk maak je voor je bedrijfje veel kilometers. En die benzine kun je nu niet meer declareren bij de baas! Hier hebben we gelijk een groot voordeel van een zakelijke rekening te pakken. Je kunt namelijk bepaalde kosten (zoals zakelijk tanken) alleen aftrekken bij de Belastingdienst als deze met een zakelijke rekening is betaald. Zelfs onderhoud, verzekeringen en afschrijving van je auto zijn dan aftrekbaar!

Houd zakelijk en privé gescheiden

Een voor de hand liggend voordeel van gescheiden rekeningen is dat je een veel duidelijker inzicht krijgt in je zakelijke financiën. Je administratie wordt een stuk overzichtelijker als je jouw privé-boodschappen en een avondje stappen met je persoonlijke rekening betaalt, terwijl je nieuw gereedschap, benzine en de dagelijkse lunch met je zakelijke rekening betaalt. Vervolgens kun je jezelf wel eens per maand een vast ‘salaris’ uitbetalen vanaf je zakelijke rekening. Een ander voordeel is dat je een stuk professioneler overkomt bij opdrachtgevers als jouw rekening op naam van een bedrijf staat.

Geen administratieve rompslomp met een zakelijk boekhoudpakket

Vorig jaar kwamen er ruim 1.000 zzp’ers per maand bij in de bouw. Het overgrote deel daarvan heeft natuurlijk geen tijd en zin om zich bezig te houden met de financiële administratie. Logisch, want het kost veel tijd, terwijl dit waarschijnlijk niet de reden is dat je zelfstandige bent geworden. Een (online) boekhouder brengt dan vaak uitkomst. Met een boekhoudkoppeling kun je jouw zakelijke rekening koppelen aan dit boekhoudpakket. Zo heb jij helemaal geen omkijken meer naar bonnetjes, of andere administratieve rompslomp.

Grote verschillen in zakelijke pakketprijzen

Ben je overtuigd van de voordelen van een zakelijke rekening? Dan is het alleen nog zaak dat je de zakelijke rekening kiest die bij jou past. Bij de online vergelijkers zie je dat verschillende banken verschillende pakketten aanbieden. En ook in de maandelijkse kosten zitten grote verschillen. Sommige banken bieden dure zakelijke pakketten aan met zeer uitgebreide financiële producten, wellicht heb je die niet allemaal nodig. Bepaal voor jezelf of je deze producten wel nodig hebt voor je bedrijf. Het is belangrijk om je goed te oriënteren en niet alleen naar het zakelijke pakket van je privébank te kijken.

Meest voordelige zakelijke rekening voor zzp’ers

De zakelijke rekening van Knab is door Moneyview al voor het tweede opeenvolgende jaar uitgeroepen tot meest voordelige rekening voor zzp’ers. Met Knab Zakelijk kun je tot wel € 800 per jaar besparen ten opzichte van andere banken. Je kunt zelf eenvoudig je voordeel berekenen met de handige Voordeelcalculator. Ruim 56.000 mensen gingen je voor.

Oskar Barendse

Oskar is ervaren op het gebied van Life Planning en hanteert daarbij een unieke combinatie van financiële planning en mensgerichte praktijk. Binnen Knab houdt hij zich bezig met alles wat met personal finance en financiële planning te maken heeft.

Bekijk alle artikelen van Oskar Barendse →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →