Infographic: Helft zzp’ers bouwt pensioen op

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Aantal zzp’ers dat pensioen opbouwt groeit met 19%

DEN HAAG – De helft van de zzp’ers bouwt, naast de AOW, pensioen op en heeft daarmee inkomen voor later geregeld: een groei van 19% ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Nationale-Nederlanden.

“De zzp’er wordt zich steeds meer bewust van zijn pensioen,” aldus Ferd Beukers, financieel expert bij Nationale-Nederlanden. In 2015 bedroeg het aantal zzp’ers dat, naast de AOW, pensioen opbouwde 42%. Het zzp-pensioen bestaat uit vijf pijlers, waaronder de AOW, lijfrente en vermogen.

Zzp’er regelt pensioen zelf

De meeste zzp’ers regelen hun pensioen door te sparen. Meestal doen ze dit via een spaar- en/of beleggersrekening (42%) of een bankspaarregeling (32%). Ook populair zijn de lijfrenteregelingen (39%) en de fiscale oudedagsreserve (37%). Tevens ziet een deel van de zzp’ers de hypotheekvrije woning of de overwaarde van de woning als pensioen. Tot slot bouwt een klein deel van de zzp’ers pensioen op in eigen beheer, via de BV (14%).

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 845 zzp’ers in Nederland, uitgevoerd door ZZP Barometer in opdracht van Nationale-Nederlanden. De resultaten zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent.
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

Ruben Stam - Pensioen
De vijf pensioenpijlers | Pensioenen #1
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Hoe flexibel is pensioen? | Pensioenen #6
Video's
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →