Elektrisch rijden, hoe werkt het eigenlijk?

Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
2 Shares

Zichtbaar duurzaam ondernemen met zakelijke laadpunt

De ontwikkelingen met betrekking tot duurzaamheid in mobiliteit volgen elkaar in hoog tempo op. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen is elektrisch rijden. Eerder onderzoek door de ZZP Barometer wees al uit dat 57% van de zzp’ers een elektrische auto overweegt.

De Nederlandse overheid stimuleert duurzame mobiliteit, waardoor volledige elektrische auto’s momenteel vrijgesteld zijn van BPM, vrijgesteld zijn van motorrijtuigenbelasting en slechts 4% bijtelling hebben. Ook zijn er diverse fiscale voordelen bij de aanschaf van een volledig elektrische auto en een laadpunt.

Een volledig elektrische auto produceert zelf geen CO2. Toch is hij niet per definitie klimaatneutraal. Dat hangt helemaal af van de manier waarop de elektrische energie waar hij op rijdt is opgewekt. Wind- en zonne-energie zijn bijvoorbeeld veel groener dan elektriciteit uit een ouderwetse kolencentrale. Wil je dus echt milieuvriendelijk rijden, dan moet je er op letten dat de stroom waarmee je je auto oplaadt, wel groene stroom is.

Je kunt een elektrische auto opladen bij een laadpunt. Er bestaan drie verschillende soorten laadpunten; de laadpaal voor een thuis- of zakelijke locatie, een publieke laadpaal en een snellaadpaal. Wil je een laadpaal voor thuis of de zaak, dan moet je kijken of dit op eigen terrein kan of niet. Kun je een laadpaal op eigen terrein neerzetten, dan kun je dit regelen bij verschillende aanbieders van laadpunten. Is dit niet het geval, dan verschillen de mogelijkheden per gemeente. Bij een aantal gemeenten kun je een verzoek indienen voor een publiek laadpunt in de straat. Op de gemeentelijke website staat vaak vermeld wat de regels zijn.

Met een zakelijk laadpunt voor de deur onderneem je zichtbaar duurzaam. Bezoekers kunnen indien gewenst op jouw kosten hun auto opladen als extra service naar gasten. Je kunt er ook voor kiezen een eigen laadtarief in te stellen om een deel van de investering in het laadpunt op deze manier terug te verdienen.

De laadpunt aanbieder zal samen met jou bekijken welk laadpunt het beste past bij je auto en situatie en indien gewenst zal een installateur ervoor zorgen dat het laadpunt gebruiksklaar is. Daarnaast krijg je een laadpas, waarmee je kunt laden bij je eigen laadpaal en alle openbare laadpalen.

Een snellaadpaal zie je niet overal, maar het netwerk breidt zich wel steeds verder uit. Bij snellaadpunten betaal je vaak een tarief per minuut en niet per geladen kW, zoals bij thuis, zakelijke en publieke laadpunten. Op www.oplaadpalen.nl kun je alle openbare en snellaadpalen vinden.

Eigenlijk is er geen enkele reden meer om niet over te stappen op elektrisch rijden!

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →