Onderzoek: Zzp’er heeft vertrouwen in de toekomst

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
4 Shares

Ondernemer verwacht komend jaar meer winst te maken

Zzp’ers hebben vertrouwen in het komende jaar. De meerderheid (67 procent) van de zzp’ers verwacht onder andere een hogere omzet en 65 procent verwacht meer winst. Ook denkt de zzp’er om het milieu: zo is 85 procent het eens met de sluiting van kolencentrales en vindt bijna driekwart van de ondervraagden dat alle auto’s vanaf 2030 emissieloos moeten zijn. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1092 ondervraagden.

De zzp’er heeft veel vertrouwen in de Nederlandse economie komend jaar. Bij slechts 13 procent van alle ondervraagden daalt het vertrouwen, terwijl het vertrouwen voor 18 procent gelijk blijft en bij maar liefst 69 procent stijgt komend jaar, ten opzichte van vorig jaar.

Vertrouwen in economie

Dankzij het vertrouwen in de economie, verwacht de zzp’er zelf goede zaken te gaan doen. De meerderheid heeft een positief beeld van de zaken in 2018: de meeste zzp’ers verwachten een lichte of flinke stijging van de omzet en de winst. Ook is de zzp’er zeker niet van plan om zijn tarief te verlagen. Slechts 3 procent zal komend jaar een lager tarief hanteren dan afgelopen jaar. 36 procent houdt deze gelijk en maar liefst 60 procent gooit zijn tarief omhoog.

Zzp’er milieubewust

Zzp’er denkt om het milieu: een groot deel vindt het een goed idee dat alle kolencentrales gesloten zullen worden, dat vliegen duurder wordt en dat de milieubelasting op aardgas omhoog gaat. Ook vindt bijna driekwart van de ondervraagden dat vanaf 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos moeten zijn. Iets minder dan de helft daarvan ziet dit zelfs graag eerder gebeuren. Er bestaan wel duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende opleidingsniveau’s op het gebied van milieu.

Over het onderzoek

ZZP Barometer is de zzp-informatiebron van Nederland met eigen, structureel en onafhankelijk onderzoek over de belangrijkste zzp-onderwerpen. Het onderzoek bestaat uit vaste monitorvragen en variërende themavragen. De resultaten in deze infographic zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1092 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent.

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: