Onderzoek: Zzp’er kiest voor gemak

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp’er vindt gemak belangrijk bij boekhoudprogramma

UTRECHT – De zzp’er stelt andere eisen aan zijn boekhoudprogramma dan een jaar geleden. Uit vorig onderzoek bleek dat zzp’er een automatische koppeling met de bank of KvK niet heel belangrijk vond (44,9 procent). Dit jaar was dat getal veel hoger (62,6 procent). De mogelijkheid tot een eenvoudige btw-aangifte is gestegen naar maar liefst 77,8 procent. Ook vindt de zzp’er het een prettig idee om ondersteuning te kunnen vragen van een boekhoudprogramma. Het criterium ‘support’ wordt nu bijna drie keer zo belangrijk gevonden als het jaar ervoor. De zzp’er maakt het zich dus graag zo gemakkelijk mogelijk, als het op de administratie aankomt. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1020 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.

Van de zzp’ers die de administratie (gedeeltelijk) zelf doen, geeft 45 procent aan dat zij een boekhoudprogramma kiezen op basis van eigen onderzoek, via bijvoorbeeld Google of een vergelijkingswebsite. 17 procent heeft het boekhoudprogramma uitgekozen op aanraden van een bekende en 21 procent luistert naar het advies van zijn of haar accountant.

Deze resultaten zijn redelijk vergelijkbaar met die van het jaar ervoor. Wel wordt meer rekening gehouden met de mening van de accountant. Vorig jaar volgde slechts 16 procent het advies van de accountant op: dat is nu 5 procent meer geworden. Er is nog wel eenzelfde percentage zzp’ers dat het boekhoudprogramma op een andere manier vindt dan via de drie genoemde manieren.

Uitbesteden of zelfstandig

De helft van de ondervraagde zzp’ers doet zijn of haar boekhouding gedeeltelijk zelfstandig. Dat is sinds vorig jaar ongeveer gelijk gebleven (50 en 51 procent). Ongeveer een derde van de zzp’ers doet de administratie geheel zelfstandig (32 procent) en 17 procent besteedt het helemaal uit aan een boekhouder.

Geld speelt een rol

Er is een verschil waarneembaar in de uitbesteding van de boekhouding als we een verdeling maken in de hoogte van de omzet van zzp’ers. Zo kunnen we zien dat van de zzp’ers met de laagste omzet (10.000 of minder per jaar) het hoogste percentage de boekhouding geheel zelfstandig doet. Van de groep zzp’ers met een hogere omzet (80.000-100.000 per jaar) besteedt het hoogste percentage (36 procent) de boekhouding geheel uit aan een boekhouder.

Gemaksvriendelijk

Een opvallend resultaat is dat de planning een veel belangrijker criterium wordt gevonden bij een boekhoudprogramma dan ze het jaar ervoor vonden: 12 om 59 procent. Ook wenst de zzp’er meer support of ondersteuning: 24 procent vorig jaar om 67 procent afgelopen jaar. Ook dit is behoorlijk gegroeid; bijna drie keer zo belangrijk geworden voor de zzp’er. De automatische koppeling met bijvoorbeeld de bank of KvK wordt ook veel meer gewaardeerd in een boekhoudprogramma dan voorheen. Uit de resultaten blijkt dat de zzp’er het gemak van een boekhoudprogramma steeds belangrijker gaat vinden. Dat merkt Jasper Horstink van MoneyMonk ook: “Bij MoneyMonk zetten we sinds dag één vol in op support. We vinden het belangrijk om de zzp’er een goede start te geven. Als online dienstverlener proberen we in deze digitale economie grijpbaar en bereikbaar te zijn voor onze klanten. Klanten kunnen met ons mailen, chatten en bellen, gewoon persoonlijk. Goede support is één van de punten waarom zzp’ers MoneyMonk waarderen!”

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1020 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, oktober 2017).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (Download PNG).

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: