Onderzoek: Utrecht uitgeroepen tot beste zzp-gemeente

Rotterdam scoort slechtst onder vier grootste gemeenten

BEEMSTER – De Nederlandse zzp’er geeft zijn gemeente gemiddeld een 6,7. Van de vier grootste steden blijkt de zzp’er in Utrecht het meest tevreden: de Domstad wordt gemiddeld met een 7,4 beoordeeld. Rotterdam scoort met een gemiddelde van een 6,6 het slechtst van de G4: Nederlands vier grootste steden. “In veel gemeenten is de informatievoorziening voor zzp’ers nog onder de maat. Zelfstandigen zijn belangrijk voor de lokale economie en de sociale cohesie in wijken en buurten. Gemeentelijke aanbestedingen moeten meer toegankelijk worden voor zzp’ers. Het stimuleren van kleinschalig ondernemerschap moet in de komende formatieperiode op de politieke agenda van gemeentepartijen”, verklaart Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2.220 ondervraagden, door ZZP Barometer in samenwerking met ZZP Nederland.

De zzp’er is veelal niet op de hoogte van de diensten die een gemeente hen te bieden heeft. Slechts iets meer dan een derde (34,2%) is bekend met het feit dat je bij de start van je bedrijf bij je gemeente terechtkunt. Rotterdam volgt daarbij het landelijk gemiddelde. Amsterdam doet dit veel beter: maar liefst 64,9% van de zzp’ers in de hoofdstad weet dat je voor hulp bij de start van je bedrijf bij de gemeente kunt aankloppen.

Mening zzp’er van belang bij gemeenteraadsverkiezingen

De mening van de zzp’er is van groot belang, met name met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen. De groeiende groep zzp’ers is namelijk verantwoordelijk voor 15,7 zetels in de Tweede Kamer. De partijen doen er dan ook verstandig aan om goed te luisteren naar de mening van deze groep zelfstandig ondernemers. De KvK heeft een artikel gepubliceerd waarin zij de belangen van de ondernemer in de gemeente op een rij zetten. Let op deze aandachtspunten bij het bestuderen van de verkiezingsprogramma’s, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Kleinere gemeentes

Naast de vier grootste steden in Nederland bestaan er grote verschillen in de beoordeling van kleinere gemeentes. Zo doen Delft en Nijmegen het, met beide een gemiddeld cijfer van 5,6, gemiddeld een stuk minder goed dan het landelijke 6,7. Wat betreft deze kleinere gemeentes, zijn zzp’ers in Veenendaal (8,0) en Eindhoven (7,8) het meest tevreden over hun gemeente.

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

Informatievoorziening vanuit gemeente kan beter

Er valt nog veel winst te halen voor gemeentes wat betreft de informatievoorziening van de inwoners. Vooral op het gebied van de mogelijkheid tot borgstelling is een groot percentage zzp’ers niet op de hoogte. Van de vier grootste steden is alleen in Utrecht een redelijk deel van de de zzp’ers hiervan op de hoogte (31%). De gemeente Rotterdam informeert de inwoners het minst goed: slechts 9% is op de hoogte van deze mogelijkheid.

Hoe noemt de zzp'er zich het liefst? Download gratis het onderzoek

Weten hoe jouw collega-ondernemers zichzelf het liefst noemen? Download het onderzoek en ontvang exclusieve toegang tot feiten & cijfers over zzp’ers.

Meer info

Over het onderzoek

ZZP Barometer is de zzp-informatiebron van Nederland met eigen, structureel en onafhankelijk onderzoek over de belangrijkste zzp-onderwerpen. De resultaten in deze infographic zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 2220 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,1 miljoen zzp’ers die Nederland kent. Voor de representativiteit van de cijfers hebben we een drempel van 100 respondenten per grote gemeente en 20 respondenten per kleine gemeente ingesteld. De gemeenten met minder respondenten zijn niet meegenomen in de onderzoeksresultaten.

De resultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: