Expeditiepraat met Herold: Vasthouden aan je eigen strategie

ZZP Barometer | Expeditiepraat | Herold Dat

Je hebt een meesterlijk plan en dan plotseling verlies je de grip

Als voormalig Expeditie Robinson lid blik ik terug op de uitzendingen van afgelopen weken. Elke donderdag avond geniet ik van de beslommeringen die de huidige expeditie leden mee maken. Het zal jullie niet verbazen dat ik na mijn deelname in 2017 een andere kijk op het programma heb gekregen.

Steven is tot zover het meest routevast gebleken en vaart een duidelijk op het proces afgestemde koers. Loiza en Steven lijken in aanloop naar de halve finale ontketend te zijn. Steven, je zit op dit moment op rozen, vaak komt hoogmoed voor de val, blijf scherp jongen. Als het tactisch brein van editie 2018 heb jij het programma voor de kijker thuis tot zover extra waarde gegeven, terwijl heel Nederland van underdog Loiza is gaan houden. De aanloop naar de finale lijkt een interessante ontwikkeling door te gaan maken. Ik ben benieuwd wie nu het meest aan de eigen strategie gaat vast houden en daarbij de concentratie niet gaat verliezen.

De energie stijgt

Waar ik vorig jaar zelf in de aanloop naar de halve finale genoot van een onvoorstelbaar grote verse tonijn, brengen de locals dit jaar op finalisten eiland waar Gregory en Dominique zitten en in het kamp van Steven, Lauri, boer Jan en Loiza een stevige Calamaris. Als je weet hoe je deze moet bereiden is dat een heerlijke versnapering, zeker in deze fase van de expeditie meer dan welkom. In beide kampen wordt de Calamaris meesterlijk verwerkt naar een heerlijke maaltijd en de deelnemers genieten van een overvolle eiwit en proteïnen rijke hap, je ziet de energie bij alle deelnemers letterlijk stijgen. De gedachte en het gevoel wat ik daar vorig jaar bij had, zet me even terug op het eiland, ik merk dat ik glimlach terwijl ik naar de TV kijk.

Balans

Uit het niets is weer een brief van Robinson, de moed zit er bij allen door de energiebom weer lekker in. Er staat een balansproef-op-hoogte op het menu. Lauri zegt lekker in het spel te zitten. Is in haar hoofd, zo zegt ze zelf, bezig met het spelen van haar eigen spelletje. Steven raakt tijdens de balansproef al snel afgeleid. Hij speelt in gedachten met zaken zoals: “Ik sta op de vliegtuigmanier te zwaaien met mijn armen, terwijl de anderen als een huis staan”. En hij gaat als eerste het, tien meter onder hem liggende, water in. Boer Jan zegt in de aanloop dingen over zichzelf die zijn concentratie niet bevorderd hebben, hij volgt snel de vliegtuigcrash van Steven. Loiza en Lauri vechten voor wat ze waard zijn, Lauri vanuit het spelen van haar eigen spelletje. De al enige tijd onder vuur liggende Loiza, vanuit de drijfveer dat zij Gregory wel eens een koekje van eigen deeg wil gaan geven op finalisten eiland. Hij verraadde immers maatje en mede bn’er Stijn, door haar de eilandraad hiervoor weg te stemmen. Beide drijfveren zorgen voor de nodige scherpte, waarbij die van Lauri het meest helpend is, zij wint de proef.

Strijdvaardig

Terwijl Lauri, Gregory en Domique op finalisten eiland vertoeven vreest Loiza voor de laatste eilandraad. Op finalisten eiland wordt Gregory door Lauri uitgedaagd in het duel, zij moeten beiden zo veel mogelijk stokken vangen die in een boog voor hen hangen. Deze komen telkens onverwachts vrij. Tijdens het spelen van het duel worden er beelden van thuis getoond. Waar vorig jaar Niels Gomperts in dezelfde fase hierdoor brak, is dat nu het geval bij de strijdvaardige Lauri. Gregory neemt ons mee in zijn gedachten en vertelt: “Ik denk bij mezelf, bij het horen van het startschot, ga ik laag zitten, ga ik niet gokken en doe ik wat ik doen moet, stokken vangen”. Hij wint het duel met overmacht stuurt Lauri terug naar het andere kamp, waar inderdaad in de laatste eilandraad Loiza wordt weggestemd en met opgeheven hoofd het strijd toneel verlaat. Haar zelfreflectie is puur, ontwapenend en eerlijk. Ze heeft haar spel met lef en daadkracht gespeeld. Gaat zonder frustratie naar Nederland, waar dit topmodel warm onthaald zal worden, ze was een geweldige kandidaat.

Scherpte

Op finalisten eiland vindt er kort daarna een duel plaats, een uithoudingsproef. Terwijl Gregory het zwaar heeft maar dit als sluwe vos meesterlijk verbergt voor zijn tegenstander Dominique, door verveeld aan zijn nagels te peuteren. Zij denkt daardoor juist dat Gregory het nog wel even vol zal houden. In mijn ogen is ze daarmee bezig met het mogelijke succes van haar tegenstander wat haar afleidt van haar eigen strategie. Het Duel wordt gewonnen door Gregory, hij is daarmee de eerste finalist van 2018.
Dominique keert terug naar de groep om de halve finale te spelen. Hier wacht haar weer een uithoudingsproef. Laurie valt als eerste af. Dominique is in haar hoofd nog steeds bezig met de vorige uithoudingsproef, dit zelfmedelijden nekt haar. De veel sterkere Steven en boer Jan blijven over, Steven wil nog even het touw anders vastpakken. Ik denk doe dat nu niet. dadelijk gaat het mis. Wat ik denk gebeurt daadwerkelijk, met iets te weinig scherpte ‘verrekend’ Steven zich en wint boer Jan onverwacht dit deel van de halve finale en is daarmee de tweede finalist.

Eigen strategie

In het allerlaatste deel van de halve finale strijden de drie overgebleven kandidaten voor de allerlaatste finaleplek. Laurie, Steven en Dominique leggen een parcours af waar een Robinson-teken in brand gestoken moet worden. Laurie begint met een voorsprong, de drie gaan uiteindelijk tegelijkertijd vuur maken. Dominique blijft het scherpst en wint met nipt verschil dit deel en is daarmee de derde en laatste finalist.
Steven ik ga je missen volgende week. Jij was de smaakmaker tot zover, Lauri je strandt in het zicht van de haven. Boer Jan ik ben benieuwd of jouw nuchterheid je in de finale gaat helpen om grip te houden of jou juist gaat afleiden. Dominique ik vraag me af of jij de “oog-door-de-naald kruipactie voldoende snel verwerkt om voor jezelf nieuwe houvast te maken. Gregory jij bent door je sluwe gedrag van de afgelopen afleveringen. Voor mij de gedoodverfde favoriet voor winst. Aan jou om dit komende donderdag waar te maken door de controle te houden over je strategie.

Op naar donderdag avond.

P.S. Het in je hoofd bezig zijn met het te behalen resultaat haalt je uit je concentratie, houd vast aan je taak en zeg daarbij tegen jezelf, “Dit is mijn taak en dat doe ik goed”.

Herold Dat
Herold Dat

Als docent fysieke en mentale vorming deelt Herold Dat zijn inzichten over Mentale Kracht, Leidinggeven, Stress Reductie en Agressie regulatie. Door te investeren in het (zelf) Leiderschap, de team-balans en het kunnen presteren onder druk, levert hij daarmee een bijdrage aan een duurzame inzetbaarheid en de veerkracht van personeel binnen diverse organisaties. Daarnaast was Herold Dat deelnemer aan Expeditie Robinson 2017.

Bekijk alle artikelen van Herold Dat →
Easystaff - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →