Onderzoek: Percentage zzp’ers dat boekhoud-app gebruikt met 50% toegenomen

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
9 Shares

Zzp’ers maken het zichzelf steeds gemakkelijker met de administratie

UTRECHT – Het aantal zzp’ers dat een boekhoud-app gebruikt is explosief toegenomen sinds vorig jaar. Waar vorig jaar nog 16% van de zzp’ers een app gebruikte voor hun administratie, is dat percentage dit jaar gestegen naar 24%. Dat is een groei van 150%. Daarnaast blijkt dat jongere zzp’ers veel vaker gebruikmaken van het gemak van online boekhoudsoftware dan oudere zzp’ers. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1041 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.

In 2017 maakte 81% van de zzp’ers helemaal geen gebruik van een app om de administratie te regelen. 14% gebruikte de app die bij zijn of haar boekhoudpakket hoort en 2% gebruikte een aparte boekhoud-app. In 2018 is het percentage zzp’ers dat een boekhoud-app gebruikt aanzienlijk hoger geworden. 3% gebruikt nu een aparte app en ruim een vijfde van de zzp’ers (21%) maakt gebruik van een bijbehorende app.

Jasper Horstink van MoneyMonk merkt ook dat steeds meer zzp’ers de voordelen van een boekhoud-app ontdekken: “De afgelopen jaren heeft het gebruik van Apps op het mobieltje enorm aan populariteit gewonnen. Van e-mail, het streamen van muziek, tot het regelen van bijvoorbeeld je bankzaken. MoneyMonk heeft de afgelopen 3 jaar volop geïnvesteerd in de ontwikkeling van de MoneyMonk App. We zien dat steeds meer zzp’ers de MoneyMonk App actief gebruiken ter ondersteuning van de desktopversie en daarmee flink tijd besparen op hun administratie! Ook de komende jaren verwachten we hierin nog volop groei.”

Uitbesteden of zelfstandig

Al drie achtereenvolgende jaren doet ongeveer de helft van de zzp’ers de administratie gedeeltelijk zelfstandig, met hulp van zijn of haar boekhouder. Iets meer dan 15% besteedt de boekhouding helemaal uit en ongeveer een derde (34%) doet de administratie geheel zelfstandig.

Jongere zzp’er maakt vaker gebruik van online boekhoudsoftware

Er kan een opvallend verschil worden gevonden in het doen van de administratie tussen verschillende leeftijdsgroepen. Zo neemt het gebruik van online boekhoudsoftware behoorlijk af naarmate de leeftijd hoger wordt. Maar liefst 82% van de zzp’ers tussen 25-35 doet zijn administratie in een online boekhoudprogramma, tegenover slechts 18% van de zzp’ers tussen 65-75.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1041 zzp’ers in Nederland. Onderzoek van ZZP Barometer is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de ruim 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KVK, oktober 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: