64% zzp’ers verwacht komende jaren omzetgroei

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer|KVK|groei omzet zzp'er

KVK Onderzoek ‘Groeiambities en -belemmeringen van zzp en klein-mkb’

Uit het onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK) `Groeiambities en -belemmeringen van zzp en klein-mkb’ blijkt dat 64% van de zzp’ers ook voor de komende drie jaar een stijging van hun omzet verwachten. Mooie vooruitzichten voor deze grote groep zzp’ers. In de afgelopen drie jaar realiseerde al een groot deel van de zzp’ers (45%) een stijging van de omzet.

Het is een mooi toekomstperspectief, dat bijna twee derde (64%) van de zzp’ers heeft: stijging van de omzet. Uitdagingen zijn er ook voor de zzp’er de komende drie jaar. De grootste zijn het hebben van voldoende klanten, een financiële buffer en het bepalen van het juiste uurtarief en/of prijzen.

Loondienst

Het onderzoek van de KVK meldt verder dat ruim een kwart van de zzp-ers (26%), dat zijn honderdduizenden kleine zelfstandigen, liever geheel of gedeeltelijk in loondienst wil werken. Veel van deze ondernemers hebben in de afgelopen drie jaar relatief vaak een omzetdaling gehad. Zijn vaker ontevreden over hun inkomen. En hebben vaker een relatief jonge onderneming. Bijna een kwart (23%) van de zzp-ers, heeft zijn bedrijf in de afgelopen drie jaar zien krimpen in omzet.

Geen groei in personeel

De wens om te groeien is natuurlijk afhankelijk van de ambitie, de behoefte en eigen voorkeuren van de zzp’er. Het onderzoek van de KVK toont aan dat slechts 2% van de zzp’ers het zich als doel stelt om te groeien in personeel. Belangrijke redenen om geen personeel aan te nemen zijn vooral de financiële risico’s en de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt. Ook vind 22% van de zzp’ers het `te veel rompslomp’ en werkt 34% van de zzp’ers liever samen met andere collega-zzp’ers.

Meer werk, meer uren

Voor ongeveer twee derde van zzp’er betekent meer werk, zelf meer uren maken. Als de hoeveelheid werk toeneemt en meer uren maken niet voldoende is, kiezen zzp’ers, naast meer uren maken, voor een flexibele oplossing en overwegen dan samenwerking te zoeken met andere zzp’ers (34%), zeggen vaker ‘nee’ tegen opdrachten (33%) of kiezen er voor opdrachten door te geven aan een collega-zzp’er (29%).

KVK Ondernemerspanel

Het onderzoek is in de tweede helft van 2018 uitgevoerd in het KVK Ondernemerspanel. Bijna 1.500 ondernemers deden mee, waarvan een kleine 800 zzp’ers.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: