Onderzoek: Grootste uitdaging voor zzp’er in 2020: werk en privé in balans brengen

ZZP Barometer | Thuiswerken kosten | Knab Zakelijk

Binnen 5 jaar ligt de focus op het werven van (betere) klanten

Gevraagd naar de grootste zakelijke uitdagingen voor het jaar 2020 laten de antwoorden van zzp’ers een duidelijke top 3 zien. De grootste uitdaging, meer dan een kwart van de respondenten (26%) gaf dit antwoord, is het in balans brengen van de werk-privésituatie. De vraag wat de grootste zakelijke uitdagingen over 5 jaar zijn bracht enkele opvallende verschuivingen in de antwoorden. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 613 zzp’ers in samenwerking met Appwiki.

Top 3 uitdagingen

De top 3 van de grootste uitdagingen voor het jaar 2020 bestaat uit; het werk en de privésituatie in balans brengen (26%), klanten werven (21%) en omzet verhogen (21%). Andere antwoorden als naamsbekendheid vergroten (10%) kennis verwerven (6%) en het zakelijke netwerk uitbreiden werden in veel mindere mate benoemd.

De toekomst

Bij de vraag wat de grootste zakelijke uitdagingen de komende vijf jaar zijn liggen de antwoorden anders dan voor alleen het jaar 2020. De top 3 blijft weliswaar gelijk, maar er vindt wel een verschuiving plaats. Meer en betere klanten werven komt met 27% als grootste zakelijke uitdaging uit de bus, gevolgd door het verbeteren van de werk-privébalans en het verhogen van de omzet (19%). Opvallende stijger bij deze vraag is het uitbreiden van het zakelijke netwerk. Voor het jaar 2020 is dit voor 4% de grootste uitdaging, maar voor de komende vijf jaar voor 10% van de ondervraagde zzp’ers.

Uitdagingen overwinnen

In het onderzoek is de zzp’ers gevraagd of het hebben van meer kennis, meer geld of meer tijd voor het bedrijf bij zou kunnen dragen aan een oplossing voor de zakelijke uitdagingen. De ondervraagde zzp’ers geven aan dat het hebben meer kennis zou kunnen helpen (72%). Ook het hebben van meer tijd zou volgens de ondervraagden goed zijn (69%). Een minderheid van de respondenten (47%) denkt dat het hebben van meer geld zou helpen om de uitdagingen aan te kunnen.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 613 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KVK, derde kwartaal 2019).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Dit zijn de beste softwareprogramma’s van 2021 voor zzp'ers :e-Boekhouden.nl

Visma

Rompslomp.nl

DigiBTW

MoneyMonk

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →