Controle hebben is een illusie!

Heb jij ook zo’n drang naar grip en houvast?

Mijn zoon van 16 haalde onlangs zijn bromfietsrijbewijs en heeft van zijn zelf gespaarde geld een scooter gekocht. Volgende week gaat hij zijn scooter ophalen en dan is hij vanaf dat moment deelnemer aan het gemotoriseerd verkeer. Voor een knaap van 16 is dit natuurlijk helemaal geweldig, het is een opmaat naar meer vrijheid en zelfstandigheid. Voor mij als ouder betekent het dat ik er een zorgmaker bij krijg, maar is dat eigenlijk wel terecht?

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Rampscenario’s

Of hij het aan de stok krijgt met een strenge politiemedewerker, op het achterwiel door het dorp scheurt, een oud dametje van haar sokken rijdt? Misschien wel bij het oversteken een vrachtwagen over het hoofd ziet? En op een landweggetje bij het inhalen van een tractor in de sloot belandt? Deze gedachten flitsen als beelden door mijn hoofd. Ik kan overigens hierover nog rustig even doorgaan, want ik heb een levendige fantasie met een voorkeur voor rampscenario’s. Zijn deze gedachten eigenlijk wel terecht?

Relax

Natuurlijk weet ik dat het in theorie eenvoudig is en het niets toevoegt om energie te steken in het piekeren over zaken waar je toch niets aan kunt doen. Ik snap dat het effectiever is om je op de dingen te richten waar je wél invloed op hebt. Zestien jaar lang heb ik liefde, boterhammen en hopelijk een beetje gezond verstand in die jongen gestopt; nu is het tijd om erop te vertrouwen dat daar iets van is blijven hangen. Relax. Nothing is under control. Lekker simpel, maar hoe dan?

Mindset

In mijn werkbare leven verzorg ik trainingen over mentale veerkracht. Presteren onder druk en het omgaan met spanning en stress zijn onderwerpen die daarbij veelvuldig aan bod komen. Daarbij heb ik inmiddels ontdekt, dat net zoals ik, veel anderen met dezelfde controle-issues worstelen. Het doet mij denken aan een intrigerende documentaire over topzwemmers. Tijdens de Olympische Spelen van 2016 was Sebastiaan Verschuren een aanstormend talent en in zijn voorbereiding naar Rio volgden ze hem. Daarover is een documentaire gemaakt en wat mij daarvan het meest is bijgebleven, zijn de mindset en vastberadenheid van topsporter Verschuren.

Geen garantie

De meeste Olympisch sporters zijn slechts één keer in hun leven fysiek en mentaal sterk genoeg om een olympische overwinning te behalen. Ze onderwerpen ze zich dag en nacht aan een spartaans trainingsregime, volgen een op de minuut ingeregeld leefritme, om zo sterk mogelijk aan de start te verschijnen. Vier jaar lang werken ze toe naar die ene minuut waarin het moet gebeuren. Alles geven ze op voor de sport. En toch is er niets dat een overwinning garandeert. Zelfs als ze volledig gefocust zijn en tot in de puntjes getraind, kan een ander hen op een paar microseconden de plaats op het erepodium afnemen.

Liever geen nieuws

Het is algemeen bekend dat je op veel gebeurtenissen in het leven geen invloed hebt. Waar je wél invloed op hebt, is hoe je erop reageert. Psychologen zeggen dat het gezonder is je vooral op de dingen te richten waar je controle over hebt. In de documentaire zitten Sebastiaan en zijn vriendin samen aan de keukentafel. Tijdens deze sleutelscène stelt de vriendin van Sebastiaan de volgende vraag: “Als mij iets overkomt terwijl jij in Rio bent, wil je het dan weten?” antwoordt hij:  “Nou nee”. “Ook niet als ik dood ben?” probeert zij nog ongelovig. Het antwoord blijft nee, daar zou hij immers minder hard door zwemmen en hij zou er toch niks meer aan kunnen doen. Hij sluit af met: “Liever geen nieuws dan slecht nieuws”.

Invloed

Terwijl ik dit opschrijf maak ik de vergelijking naar mijn ondernemerschap en besef ik dat ik bij het binnenhalen en krijgen van opdrachten erop vertrouw dat het goed komt. Het enige waar ik invloed op uitoefen is de kwaliteit van mijn aangeboden trainingen en programma’s. Daar doe ik altijd mijn best voor en dit heeft de afgelopen jaren gezorgd voor de nodige continuïteit en een steady inkomen. Misschien is dat wat topsporters scheidt van de rest van ons, middelmatige mensen met een piekerhoofd vol rommelige gedachten: hun ijzeren mentale discipline. Sebastiaan weet precies wat buiten zijn ‘circle of influence’ valt en waar hij wél invloed op heeft. En hij zet al zijn energie in op het laatste.

Hard? Misschien. Maar een beetje meer Sebastiaan kunnen de meesten van ons best gebruiken.

Herold Dat

Als docent fysieke en mentale vorming deelt Herold Dat zijn inzichten over Mentale Kracht, Leidinggeven, Stress Reductie en Agressie regulatie. Door te investeren in het (zelf) Leiderschap, de team-balans en het kunnen presteren onder druk, levert hij daarmee een bijdrage aan een duurzame inzetbaarheid en de veerkracht van personeel binnen diverse organisaties. Daarnaast was Herold Dat deelnemer aan Expeditie Robinson 2017.

Bekijk alle artikelen van Herold Dat →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →